Website en Twitter-account Financial Times gehackt door Syrian Electronic Army

© Financial Times
Simon Demeulemeester

De website en verschillende Twitter-accounts van The Financial Times zijn gehackt door het Syrian Electronic Army. Dat zou gesteund worden door het Syrische regime.

Het Syrian Electronic Army liet weten dat ze verschillende Twitter-accounts van The Financial Times hadden gehackt. Ook hun controle over de website lieten ze duidelijk gevoelen: boven een paar online-artikels plaatsten ze ‘Hacked by Syrian Electronic Army’. Via Twitter stuurden ze boodschappen zoals ‘Syrian Electronic Army Was Here’ de wereld in. Minder onschuldig was een tweet met een link naar een YouTube-video die een executie liet zien. De beide tweets werden snel verwijderd.

The Financial Times is niet de eerste die een virtuele aanval te verduren kreeg. Ook de Britse krant The Guardian, de Britse omroep BBC, persagentschappen Reuters en The Associated Press en de Amerikaanse media-organisatie NPR werden al het slachtoffer. Met het account van AP stuurden de hackers het bericht dat er een bomaanslag op het Amerikaanse Witte Huis gepleegd was. Dat zorgde meteen voor een forse koersdaling op Wall Street.

Onderzoekers zeggen dat het hacken gebeurde door middel van ‘spearphising’: daarbij wordt een e-mail gestuurd naar medewerkers van een bedrijf, met daarin een link naar een vals nieuwsartikel. Wie klikt op die link, komt terecht bij een valse Google- of Microsoft-e-mailsite. Daar wordt gevraagd naar logingegevens. Die informatie gebruiken de hackers dan om in de e-mailbox van die werkgever te geraken. Van daar sturen ze e-mails naar collega’s die de logingegevens van Twitter- en andere accounts hebben. Eenmaal die binnen zijn, veranderen ze de paswoorden van die accounts.

Gesteund door Bashar Al-Assad?

De onderzoekers die het lek onderzochten, kwamen al uit bij een internetadres dat geregistreerd is bij Syriatel, een Syrisch telecommunicatiebedrijf dat in het bezit is van Rami Makhlouf. Makhlouf is de neef van de Syrische dictator Bashar al-Assad. Volgens activisten wijst die connectie erop dat het Syrian Electronic Army (SEA) gesteund wordt door het Syrische regime. Dat ontkennen de leden van SEA echter.

In een e-mail schrijft een van de hackers van SEA, Th3 Pr0, dat SEA twee missies heeft. Enerzijds de media aanvallen en de waarheid via en verspreiden, anderzijds schade berokkenen aan een specifiek land of de terroristische groepen in Syrië door vals nieuws te verspreiden.

SEA mag dan al grote namen gehackt hebben, ze werden zelf ook al het slachtoffer van een aanval. Anonymous, het bekende activistische internetcollectief, heeft hun website offline gehaald door die te overladen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content