Israël negeert de internationale wetten en conventies en ageert in de absolute straffeloosheid. Dat heeft het Russell Tribunal voor Palestina aangeklaagd, daags na een buitengewone zitting in Brussel van het naar de beroemde Britse filosoof-pacifist Bertrand Russell genoemde tribunaal.

Volgens de advocaat Michael Mansfield is haast en spoed geboden van de internationale gemeenschap, want "we staan aan de rand van een genocide zoals we sedert jaren niet meer hebben gezien".

Uit verzamelde getuigenissen blijkt, aldus het uit docenten, journalisten en ngo-leden bestaande tribunaal, dat de Joodse staat zich tijdens de recente militaire operatie Protective Edge schuldig heeft gemaakt aan misdaden tegen de menselijkheid als moord, (massa)vernietiging en vervolging, en oorlogsmisdaden als bewuste terechtstellingen, onterechte vernielingen, intentionele aanvallen op burgers en disproportioneel gebruik van geweld.

Het Tribunaal meldde nog dat 1.500 kinderen in Gaza na de oorlog als wezen achterblijven. De Verenigde Naties stellen dat 373.000 kinderen er psychosociale steun nodig hebben en daarbij zijn de getraumatiseerde kinderen uit vorige conflicten niet gerekend.

Het Israëlisch-Palestijns conflict "betreft geen oorlog tussen twee staten", beklemtoont het Russell-tribunaal, "Israël is de bezetter en kan zich niet beroepen op zelfverdediging. Integendeel: het internationale recht geeft een bevolkingsgroep het recht een bezetting te bestrijden".

Bekende namen die aan de zitting van het tribunaal deelnamen, zijn, onder anderen, de Britse sociale filmer Ken Loach en muzikant Roger Waters van Pink Floyd-bekendheid. Loach had het over "schokkend bewijsmateriaal" en "getuigenissen die we niet kunnen veronachtzamen". Hij hekelde de in de leiding van de Israëlische politieke klasse heersende retoriek van "vernietiging". "Wetten en conventies bestaan, ze moeten wel toegepast worden", zei Waters.

Het Tribunaal eist onder meer het einde van de bezetting en de erkenning van het zelfbeschikkingsrecht van de Palestijnen, alsmede eerbiediging van het internationaal recht. Tevens wordt Europa, dat sancties neemt tegen Rusland, opgeroepen hetzelfde te doen tegen Israël.(Belga/WB)

Israël negeert de internationale wetten en conventies en ageert in de absolute straffeloosheid. Dat heeft het Russell Tribunal voor Palestina aangeklaagd, daags na een buitengewone zitting in Brussel van het naar de beroemde Britse filosoof-pacifist Bertrand Russell genoemde tribunaal. Volgens de advocaat Michael Mansfield is haast en spoed geboden van de internationale gemeenschap, want "we staan aan de rand van een genocide zoals we sedert jaren niet meer hebben gezien".Uit verzamelde getuigenissen blijkt, aldus het uit docenten, journalisten en ngo-leden bestaande tribunaal, dat de Joodse staat zich tijdens de recente militaire operatie Protective Edge schuldig heeft gemaakt aan misdaden tegen de menselijkheid als moord, (massa)vernietiging en vervolging, en oorlogsmisdaden als bewuste terechtstellingen, onterechte vernielingen, intentionele aanvallen op burgers en disproportioneel gebruik van geweld. Het Tribunaal meldde nog dat 1.500 kinderen in Gaza na de oorlog als wezen achterblijven. De Verenigde Naties stellen dat 373.000 kinderen er psychosociale steun nodig hebben en daarbij zijn de getraumatiseerde kinderen uit vorige conflicten niet gerekend. Het Israëlisch-Palestijns conflict "betreft geen oorlog tussen twee staten", beklemtoont het Russell-tribunaal, "Israël is de bezetter en kan zich niet beroepen op zelfverdediging. Integendeel: het internationale recht geeft een bevolkingsgroep het recht een bezetting te bestrijden". Bekende namen die aan de zitting van het tribunaal deelnamen, zijn, onder anderen, de Britse sociale filmer Ken Loach en muzikant Roger Waters van Pink Floyd-bekendheid. Loach had het over "schokkend bewijsmateriaal" en "getuigenissen die we niet kunnen veronachtzamen". Hij hekelde de in de leiding van de Israëlische politieke klasse heersende retoriek van "vernietiging". "Wetten en conventies bestaan, ze moeten wel toegepast worden", zei Waters. Het Tribunaal eist onder meer het einde van de bezetting en de erkenning van het zelfbeschikkingsrecht van de Palestijnen, alsmede eerbiediging van het internationaal recht. Tevens wordt Europa, dat sancties neemt tegen Rusland, opgeroepen hetzelfde te doen tegen Israël.(Belga/WB)