‘We moeten politici op de huid zitten’

Michael Elliot: 'De voorbije twintig jaar is de kindersterfte wereldwijd gehalveerd: van twaalf miljoen naar zes miljoen.' © RV
Jeroen Zuallaert

Ondanks de groeiende economische ongelijkheid is de extreme armoede het afgelopen decennium spectaculair gedaald. Ex-journalist Michael Elliott, ceo van armoedeorganisatie ONE, gaat voorop in de strijd. ‘Je hebt enkel effect als je een lastpak bent.’

Wanneer doorgewinterde journalisten de stiel verlaten, zoeken ze doorgaans duistere oorden op: grote bedrijven, reclamebureaus, of nog erger: de politieke wereld. Maar héél soms stapt een journalist over naar het licht. Michael Elliott was onder andere chef-politiek bij The Economist en adjunct-hoofdredacteur bij Time, maar werd in 2011 ceo van ONE, de armoedeorganisatie die U2-zanger Bono uit de grond stampte. Sindsdien lobbyt Elliott wereldwijd om extreme armoede uit de wereld te helpen.

Michael Elliott: ‘De voorbije twintig jaar is de kindersterfte wereldwijd gehalveerd: van twaalf miljoen naar zes miljoen. Dat zijn zes miljoen begrafenissen die nooit hoeven plaats te vinden, twaalf miljoen ouders die een kind kunnen zien opgroeien. Vijftien jaar geleden was iedereen ervan overtuigd dat aids zowat het halve Afrikaanse continent zou uitroeien. Vandaag kunnen we zonder overdrijving zeggen dat het begin van het einde van aids in aantocht is. In West-Europa is het risico op besmetting bij de geboorte vrijwel onbestaande. Er is geen enkele reden waarom dat in Kinshasa niet kan.’

Knack: Wat moet er gebeuren om dat elan te behouden?

Michael Elliott: 2015 wordt een belangrijk jaar. In september willen we samen met de VN nieuwe ontwikkelingsdoelstellingen opstellen, waarmee we tegen 2030 extreme armoede voorgoed uit de wereld willen bannen. De nieuwe doelstellingen zullen een stuk veeleisender en duurder zijn dan de vorige, maar ik ben ervan overtuigd dat het kan werken.

Knack: Veel van de oude Millenniumdoelstellingen zijn niet bereikt.

Elliott: En toch zijn ze ontzettend nuttig geweest. De Millenniumdoelstellingen hebben de mensen een scorebord gegeven, waarop ze de stand kunnen bijhouden. Ze kunnen opvolgen of regeringen doen wat ze beloven. Politici houden vooral die beloften waaraan ze voortdurend herinnerd worden. Met ONE willen we mensen aanmoedigen om politici op de huid te zitten. Je hebt enkel effect als je een lastpak bent.

Vinden veel mensen hun persoonlijk economisch welzijn niet belangrijker?

Elliott: Ik ben ervan overtuigd dat mensen in staat zijn meerdere programmapunten tegelijkertijd na te jagen. Als je mensen uitlegt dat ontwikkelingssamenwerking helemaal niet duur hoeft te zijn, vinden ze het helemaal niet erg om er geld aan uit te geven. Met vier eurocent per inwoner kun je honderdduizenden levens redden, bijvoorbeeld door muggennetten te kopen. Dat is toch geen slechte deal?

Besteden we genoeg geld aan ontwikkelingssamenwerking?

Elliott: Veel regeringen doen goed werk, maar in crisistijden besparen ze jammer genoeg nogal snel op ontwikkelingssamenwerking. Officieel moet elk EU-land minstens 0,7 procent van zijn bnp aan ontwikkelingssamenwerking besteden, maar bijna niemand doet dat. Er gaat ook te veel geld naar de verkeerde landen. Minstens de helft van de ontwikkelingssteun zou naar de armste landen moeten gaan.

Wat zijn voor u de absolute prioriteiten?

Elliott: Gezondheidszorg, energievoorziening en landbouw. Gezondheidszorg is de best denkbare investering in economische groei. Met een betere energievoorziening verbeter je ziekenhuizen, voedselveiligheid en geef je onderwijskansen, omdat kinderen ook na zes uur hun huiswerk kunnen maken. Landbouw is dan weer vooral belangrijk in de emancipatie van vrouwen. Veel kleine landbouwbedrijfjes in Afrika worden de facto geleid door vrouwen.

Wat vindt u van het idee om zonder meer geld uit te delen aan de armen, zoals Rutger Bregman dat voorstelt?

Elliott: Dat werkt op zekere schaal, maar je kunt niet alles met cash geld oplossen. Om aan landbouw te doen heb je infrastructuur nodig: wegen, energiecentrales, irrigatiewerken. Daarvoor heb je toch de overheid nodig.

Stel dat u vandaag een miljard krijgt dat u vrij mag besteden. Waar zou uw geld naartoe gaan?

Elliott: Ik zou ervoor zorgen dat elk meisje vanaf tien jaar een propere plek heeft om naar het toilet te gaan. Nu missen veel Afrikaanse meisjes elke maand een week school, omdat ze zich niet kunnen verfrissen wanneer ze menstrueren. Dat klinkt misschien banaal, maar het gebrek aan propere toiletten is een van de grootste remmen op hun ontwikkeling.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content