‘We gaan het Westen weer tot God brengen’

© Reuters

De katholieke kerk zet komende herfst een wereldwijd offensief in tot Herkerstening van het Westen. Knack sprak met aartsbisschop Rino Fisichella, de officieuze ideoloog van het Vaticaan. Een kort fragment.

Na tien jaar van misbruikschandalen bestaat er niet veel vertrouwen meer in de katholieke kerk.

Fisichella: Dat weet ik. Onze geloofwaardigheid is door die schandalen gekelderd. En ik ben woedend, omdat ieder schandaal onze geloofwaardigheid aantast – en ik wil geloofwaardig zijn wanneer ik het evangelie verkondig.

Tegelijkertijd moet je het hele plaatje zien. Als je alleen maar naar de schandalen wijst en niet naar de tekenen van heiligheid, van onbaatzuchtige zelfopoffering van talloze zusters, priesters, jonge mensen overal ter wereld, schets je een scheef beeld en doe je de kerk onrecht aan.

Ik wil niet de andere kant opkijken. Ik kijk de crisis recht in de ogen. Ik ben daar niet bang voor, want ik ben er de man niet naar om het hoofd in de schoot te leggen omdat we door een periode van crisis gaan. Een crisis is een tijd van oordeel, van zuivering, van aanpassing. We moeten uitzoeken hoe het zo ver heeft kunnen komen, maatregelen treffen en dan verder gaan.

Wat heet. In de herfst geeft u het startschot van een ware Contrareformatie.

Fisichella: Debisschoppen zullen van 7 tot 28 oktober in het Vaticaan bijeenkomen voor een synode over de Nieuwe Evangelisatie van het Westen. Daar worden de grote lijnen uitgezet. Na afloop zal de paus in een apostolische exhortatie het plan van aanpak decreteren om het Westen weer tot God te brengen.

Het volledige interview met Rino Fisichella leest u deze week in Knack.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content