Wat we weten over Sint-Petersburg: klopjacht op één of twee verdachten

De Russische veiligheidsdiensten bewaken de metrostations van Sint-Petersburg © Belga Image
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Manager online redacties

De Russische president Vladimir Poetin heeft maandagavond bloemen neergelegd op de plaats van de vermoedelijke aanslag van eerder op de dag in Sint-Petersburg, waarbij volgens de laatste balans veertien doden en 45 gewonden vielen. Eén van de verdachten is een 23-jarige man uit Centraal-Azië, die radicaalislamitische sympathieën had.

De Russische president Vladimir Poetin hield geen toespraak, maar legde enkel een boeket rode bloemen bij het station Technologitsjeski institoet, waar de metro waar de getroffen metro gestopt is na de ontploffing van de bom rond 14.40 uur (13.40 uur Belgische tijd). Hij betuigde eerder op de dag wel zijn medeleven aan de nabestaanden van de slachtoffers.

De woordvoerder van Poetin Dmitry Peskov bevestigde maandagavond nog dat er duidelijk tekenen zijn dat het om een terreuraanslag gaat, maar dat er nog een finale conclusie moet volgen. ‘Vanuit een juridisch standpunt kunnen we nog niet zeggen dat het een terreuraanslag gaat. Onderzoekers zullen dat kunnen zeggen wanneer ze alle hypotheses hebben bekeken. We moeten dus wachten tot onderzoeken zijn afgelopen.’ De vermoedelijke aanslag werd nog niet opgeëist.

De Russische politie is nog op zoek naar twee verdachten. Een van hen zou de bom in een aktetas onder een zetel in de metrotrein geplaatst hebben, de andere zou een bom in het metrostation Plosjtsjad Wosstanija (Plein van de Opstand) gedeponeerd hebben. Het tweede springtuig werd tijdig door de veiligheidsdiensten ontdekt en onschadelijk gemaakt. Volgens persagentschap Interfax zou een van de bommen mogelijk door een zelfmoordenaar tot ontploffing zijn gebracht, en zou die kamikaze een 23-jarige man uit Centraal-Azië zijn, die radicaalislamitische sympathieën had. Volgens TASS zouden dan weer een man en een vrouw betrokken zijn bij de aanslag.

De Amerikaanse president Donald Trump noemde de mogelijke aanslag een ‘vreselijke zaak.’ ‘Het gebeurt overal ter wereld. Het is absoluut een vreselijke zaak’, zei hij aan reporters. Voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker zegt ‘geschokt en bedroefd te zijn over het nieuws van de aanslagen in Sint-Petersburg. Niets kan zo’n barbaarse daden goedpraten’, terwijl secretaris-generaal van de Verenigde Naties Antonio Guterres verklaarde dat “de verantwoordelijken van deze aangrijpende daad verantwoording moeten afleggen”.

Belgen

Buitenlandse Zaken heeft contact gehad met 33 Belgen die zich in Sint-Petersburg bevonden op het moment van de ontploffing in de metro. Al de gecontacteerden zijn veilig, zegt woordvoerder Didier Vanderhasselt. Maar Vanderhasselt wil voorlopig nog geen Belgische slachtoffers uitsluiten, zolang de Russische autoriteiten geen officiële bevestiging hebben gegeven.

Krachtiger

De explosie vond omstreeks 14.30 uur lokale tijd plaats (13.30 Belgische tijd) op het traject tussen de haltes Sennaja Plosjad en Tekhnologichesky Institut.

In een ander station, Plosjad Vosstanija, werd later nog een tweede, niet-ontplofte bom gevonden en onschadelijk gemaakt. Alle metrostations van Sint-Petersburg werden gesloten. Volgens The Moscow Times was die tweede bom nog veel krachtiger.

Poetin

President Vladimir Poetin was op het moment van de aanslag in Sint-Petersburg. Het Kremlin ontkent wel de mediaberichten dat de president op het moment van de aanslag het station Sennaja Plosjad zou passeren.

Volgens Poetin worden alle mogelijke oorzaken nog onderzocht. ‘De oorzaak van de explosie is nog niet bevestigd, dus het is te vroeg om daarover te spreken,’ zei hij volgens Russia Today. ‘Het onderzoek zal meer duidelijkheid bieden. Alle pistes zullen onderzocht worden, in de eerste plaats terrorisme’.

Verdachten

In de Russische media circuleert intussen een foto van een man die een tas met daarin een bom zou hebben achtergelaten in de metro, maar dat nieuws is niet bevestigd. Er is ook nog geen opeising gebeurd. Een tweede verdachte zou de onschadelijk gemaakte bom in het metrostation Plosjad Vosstanija gedopneerd hebben. The Moscow Times meldt dat de politie van Sint-Petersburg een klopjacht op de twee is gestart. Volgens het Russische persbureau Interfax zou er dan weer maar één verdachte geweest zijn.

De vermoedelijke dader van de aanslag in de metro van de Russische stad Sint-Petersburg is een uit Kirgizië afkomstige ‘kamikaze’. Dit hebben de veiligheidsdiensten van het centraal-Aziatische land dinsdag gezegd. Volgens woordvoerder Rakat Saoelajmanov gaat het om de Kirgies Akbarjon Djalolov, geboren in 1995. Mogelijk heeft hij de Russische nationaliteit verworven.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Rouw

Volgens Russia Today heeft de gouverneur van Sint-Petersburg, Sergey Poltavsjenko, drie dagen van nationale rouw afgekondigd in de stad. The Moscow Times meldt dat aan het Kremlin in Moskou en aan het metrostation Plosjad Vosstaniya mensen zijn samengekomen voor wakes.

Namens ons land heeft premier Charles Michel (MR) zijn medeleven betuigd via Twitter: ‘Opnieuw een mooie stad die een plaats van rouw wordt’.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Aanslagen

Het metronetwerk van Sint-Petersburg is een van de drukste in de wereld, met meer dan twee miljoen pendelaars per dag. Het werd nooit eerder getroffen door een aanslag, meldt BBC World News.

Wel vielen in 2010 minstens 38 doden bij een dubbele bomaanslag op de metro in Moskou. In 2009 ontplofte een bom op een trein tussen Moskou en Sint-Petersburg, met 27 doden en meer dan 100 gewonden als gevolg. Beide aanslagen werden opgeëist door extreem-islamitische groeperingen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content