Véronique Goossens

Wat uw joint met Ethiopië te maken heeft

Véronique Goossens Anker Kanaal Z

Het zou kunnen dat de aandelen van Johnson & Johnson de komende dagen een lichte remonte inzetten. Imodium Instant wordt hier duchtig gebezigd sinds gisteren. Coca Cola heeft het Ethiopische Dashen Beer verdrongen als populairste drank. Er wordt gezucht en bleek uit de ogen gekeken omdat ook de hoogteziekte een aantal slachtoffers heeft uitgepikt. En tot slot neemt ook het chronische slaapgebrek wraak. Bij mij bijvoorbeeld. Ik heb vannacht ontdekt dat god alomtegenwoordig is. In Ethiopië toch. Gezongen gebeden klinken onophoudelijk uit megafoons in de stad. Onze Ethiopische reisorganisator Bogale vertelt me aan de ontbijttafel dat we geluk hebben. De hele maand november zijn er zo goed als dagelijks heiligen te vieren. Vannacht bijvoorbeeld Sint Joris, de heilige die de draak een kopje kleiner maakte.

Wordt er eigenlijk nog gewerkt in dit land, vraagt een reiziger uit ons gezelschap van “Ondernemers voor Ondernemers” zich af. Jazeker, want het zijn vooral de vrouwen die tot vijftien uur aan een stuk op wandelstokken leunen in de kerk. Zij zijn huisvrouw en hebben dus zeeën van tijd, meent onze reisleider Bogale.

We bezoeken vandaag de Middeleeuwse kastelen van Gondar, waar elke monarch zijn eigen optrekje liet bouwen. In plaats van honden hadden ze leeuwen als huisdier. Deze keizers waren dan ook allemaal “Lions of Zion”.

Dat zit zo. Ik heb u een paar dagen geleden deelachtig gemaakt aan de legende rond koningin Sheba. Deze bloedmooie vrouw trok met goud, ivoor en kruiden naar Jeruzalem om er de Joodse koning Salomon te ontmoeten. Die werd meteen smoorverliefd op haar en dankzij een list wist hij haar te bezwangeren. Of zij dat erg vond, komen we niet te weten.

Koning Salomon van de Bijbelse berg Zion, is voor de Ethiopiërs de aartsvader van hun land. Met Sheba verwekte hij immers de eerste keizer en nadien zouden er nog 237 monarchen volgen, met Haile Selassie als de allerlaatste.

Of dat allemaal historisch juist is, valt sterk te betwijfelen. Ethiopiërs hebben een sterke mondelinge overlevering, die vaak onmogelijk te checken valt. Deze verhalen zullen ook naargelang de verteller variëren. Een historische tocht door dit land is dus per definitie een onderdompeling in halve en hele onwaarheden.

Wat er ook van zij, Haile Selassie was wel degelijk de laatste keizer die Ethiopië gekend heeft. Hij was de eerste Afrikaanse leider die au serieux genomen werd door de gevestigde Westerse orde. Dat hij dat heeft kunnen afdwingen en daarmee de vrijheid van alle zwarten bepleitte, zorgde voor internationale populariteit uit een totaal onverwachte hoek. Hij verwierf een goddelijke status in Jamaica. Een Bijbelse profetie zegt dat “de koningen uit Afrika komen”. Volgens de Jamaicanen werd die voorspelling werkelijkheid toen Ras (baas) Tafari (zijn familienaam) in 1930 tot keizer Haile Selassi werd gekroond. Hij kreeg er dus gratis de Jamaicaanse aanbidders bij, wat hem naar verluidt aanvankelijk nogal geneerde. De religie propageerde ook een terugkeer naar Afrika. Onder de Rastafari is Bob Marley de beroemdste. In zijn nummer “Iron, Lion, Zion” zingt hij dat hij als vluchteling richting Etiopië zo sterk moet zijn als de Leeuw van Zion, Haile Selassi dus.

“I’m gonna be Iron like a Lion in Zion.”

Wat uw joint met Ethiopië te maken heeft

Vu0026#xE9;ronique Goossens

Als u dit in België leest terwijl u rustig een jointje doorgeeft, dan hoort u het volgende te weten. Uw eventuele parafernalia met de nationale driekleur van Ethiopië (en Jamaica), hebben hun glans verloren. De kleuren werden bedacht door een alleenheerser, die leefde in decadente paleizen, die roomsoezen liet komen uit Parijs, terwijl zijn volk dood viel van een lege maag.

Volgens onze gids bekeerde Bob Marley zich enkele dagen voor zijn dood tot het Christendom, wetende dat hij in de verkeerde keizer god had gezien.

Zijn overblijfselen zouden begraven zijn in de buurt van Addis Abeba, op een geheime plaats.

“I smoke two joints in the morning, I smoke two joints at night, I smoke two joints in the afternoon, and it makes me feel alright.”

En dat terwijl ik in Etiopië in tien dagen tijd nog geen enkele roker heb gezien…

Partner Content