Wat u moet weten over Super Tuesday bij de Democraten

Bernie Sanders en Hillary Clinton tijdens een debat © REUTERS
Rudi Rotthier

Vannacht houden de Democraten in 11 staten en 1 territorium hun presidentiële voorverkiezingen. Tot dusver, na verkiezingen in vier staten, werden 5 procent van de afgevaardigden gekozen. Daar komen vannacht ongeveer 22 procent bij.

Wat is Super Tuesday en wat staat op het spel?

De Democraten hebben enerzijds een democratischer regime dan de Republikeinen, waarbij de kiesvertegenwoordigers per staat proportioneel worden verdeeld. Maar anderzijds kampen zij met supervertegenwoordigers: honderden partijbonzen krijgen een stem, die in meerderheid naar Hillary Clinton zal gaan.

Zoals bij de Republikeinen is Super Tuesday de belangrijkste dag van de voorverkiezingen.

Het concept van een Super Tuesday werd in 1988 uitgevonden door zuidelijke Democraten die hun invloed wilden vergroten door de voor verkiezingen in hun staten te bundelen.

Super Tuesday legt soms, maar niet altijd, de voorverkiezingen in een plooi. In 2008 bouwde Barack Obama voort op zijn zege in South Carolina, maar Hillary Clinton won ook een aantal staten, en allebei riepen ze de overwinning uit.

Een aantal noordelijke staten hebben zich bij Super Tuesday aangesloten, maar de zuidelijke staten blijven domineren, wat Hillary Clinton beter uitkomt dan Bernie Sanders.

Bij de Democraten wordt op Super Tuesday in 11 staten gekozen plus 1 territorium, Amerikaans Samoa. Er staan 865 vertegenwoordigers op het spel (zonder de superafgevaardigden gerekend).

Texas is bij de Democraten, zoals bij de Republikeinen, de belangrijkste staat van Super Tuesday, met in dit geval 222 te verdelen vertegenwoordigers.

De andere staten zijn: Alabama (53 vertegenwoordigers), Arkansas (32), Colorado (66), Georgia (102), Massachusetts (91), Minnesota (77), Oklahoma (38), Tennessee (67), Vermont (16), Virginia (95). Amerikaans Samoa krijgt 6 vertegenwoordigers. In 2008 brachten in Samoa 285 mensen een stem uit (Hillary won). Wellicht is niemand beter vertegenwoordigd per kiezer dan Amerikaans Samoa.

2.383 vertegenwoordigers geven bij de Democraten een meerderheid. Tot dusver heeft Clinton er 546 en Sanders 87. Het verschil is veel minder groot als we de niet-verkozen supervertegenwoordigers aftrekken: dan is de tussenstand, op basis van vier staten, 90 tegen 65. Texas heeft meer vertegenwoordigers dan tot dusver in vier staten werden verdeeld.

Hoe staan de kandidaten ervoor?

Na haar verpletterende kieszege in South Carolina, en gelet op de dominantie van zuidelijke staten, is Hillary Clinton de uitgesproken favoriet. Sanders moet proberen zoveel mogelijk staten te winnen, en in andere staten niet te vaak weggeveegd worden zoals in South Carolina. Aangezien het systeem helemaal proportioneel is, zal het verschil in vertegenwoordigers minder snel oplopen dan bij de Republikeinen.

Sanders is vrijwel zeker van een overweldigende zege in zijn thuisstaat Vermont, misschien met meer dan 85 procent (zie verder). Daarnaast heeft hij goede kansen in Massachusetts, waar drie peilingen waren: de ene gaf Clinton gewonnen, de tweede Sanders, terwijl de derde een fotofinish toonde. Toen hij campagne voerde in New Hampshire liet Sanders zijn advertenties ook in Massachusetts uitzenden, dat helpt misschien. Colorado, Minnesota, Oklahoma hebben peilingen waarin Sanders ofwel aan de leiding ligt, ofwel niet veel achteropkomt. In de andere staten heeft Clinton een aanzienlijke tot grote voorsprong.

Wie heeft nog geld?

Geen probleem in beide kampen.

Hillary Clinton is op dit ogenblik heel rijk. Volgens het Center for Public Integrity heeft zij 32 miljoen dollar in haar campagnekas en 45 miljoen in haar SuperPAC. Sanders heeft geen SuperPAC, en volgens officiële cijfers bevat zijn eigen kas 14 miljoen. Daar is in de loop van februari 40 miljoen dollar aan toegevoegd, volgens nog niet officieel geregistreerde cijfers van de campagne.

Hoe wordt gekozen?

In vergelijking met de Republikeinen is dat bij de Democraten een fluitje van een cent: proportioneel. Her en der is een ondergrens, bijvoorbeeld in Vermont, waar de verliezer 15 procent moet halen of geen vertegenwoordiger krijgt.

Een prognose?

Er is geen becijferde prognose, maar de politiek-statistische website fivethirthyeight.com van statistische goeroe Nate Silver berekende dat Sanders behalve in alle staten waar hij een redelijke kans maakt, ook Tennessee moet winnen (de staat van Al Gore, waar hij achterligt in de peilingen) om een redelijke kans op de nominatie te behouden. Bovendien moet hij in zijn verliezende staten met iets minder verschil verliezen dan de peilingen aangeven.

Partner Content