De gemiddelde wereldburger had in 2012 een kans van 1 op de 16.375 om vermoord te worden. Waar u woont, bepaalt voor het grootste deel uw overlevingskansen, zo blijkt uit VN-cijfers. In Noord-Amerika, Latijns-Amerika en Afrika is de kans dat u gewelddadig aan uw einde komt meer dan vier keer hoger dan in de rest van de wereld.

Uw geslacht speelt ook een rol. Vrouwen hebben nauwelijks een kwart zoveel kans om vermoord te zijn als mannen. En als ze vermoord worden, is dat bijna de helft van de tijd door hun partner of een ander (meestal mannelijk) familielid. Wie zelf geen man is en mannen mijdt, mag zich dus al een pak veiliger wanen.

Wat ook helpt om aan mes of kogel te ontsnappen, is ouderdom. Vanaf het dertigste levensjaar daalt het moordcijfer gestaag.

Europeanen vormen de uitzondering: zij blijken vaker een doelwit op middelbare leeftijd - Europese vrouwen moeten zelfs tot aan hun pensioen op hun hoede zijn: boven de 60 jaar is hun kans om vermoord te worden groter dan tussen hun 15e en hun 29e.

De gemiddelde wereldburger had in 2012 een kans van 1 op de 16.375 om vermoord te worden. Waar u woont, bepaalt voor het grootste deel uw overlevingskansen, zo blijkt uit VN-cijfers. In Noord-Amerika, Latijns-Amerika en Afrika is de kans dat u gewelddadig aan uw einde komt meer dan vier keer hoger dan in de rest van de wereld. Uw geslacht speelt ook een rol. Vrouwen hebben nauwelijks een kwart zoveel kans om vermoord te zijn als mannen. En als ze vermoord worden, is dat bijna de helft van de tijd door hun partner of een ander (meestal mannelijk) familielid. Wie zelf geen man is en mannen mijdt, mag zich dus al een pak veiliger wanen.Wat ook helpt om aan mes of kogel te ontsnappen, is ouderdom. Vanaf het dertigste levensjaar daalt het moordcijfer gestaag. Europeanen vormen de uitzondering: zij blijken vaker een doelwit op middelbare leeftijd - Europese vrouwen moeten zelfs tot aan hun pensioen op hun hoede zijn: boven de 60 jaar is hun kans om vermoord te worden groter dan tussen hun 15e en hun 29e.