‘Wat heb ik aan 3 ebolafolders als ik geen schoon drinkwater heb?’

Beschermingskledij ebola © Reuters

Artsen zonder Grenzen (AzG) ‘maakt zich zorgen’ over de grote overschotten van ebola-pakken nu het virus zich minder snel verspreidt. Ook de Nederlandse Anneke de Kok-Quoi, die in Liberia woont, vraagt zich af of de reactie op ebola niet op big business begint te lijken.

De bestrijding van het ebola-virus in het westen van Afrika gebeurt grillig, schrijft de Nederlandse krant Het Financiële Dagblad. In het najaar van 2014 luidden verschillende hulporganisaties de alarmbel. Er was een groot tekort aan financiële middelen, medisch personeel en materiaal zoals beschermingspakken.

‘Sommige beschermingspakken zijn nog steeds moeilijk te verkrijgen, maar op dit moment maken we ons meer zorgen over de mogelijke overschotten’, zegt inkoopcoördinator Roel Zaat van Artsen zonder Grenzen in de krant. Hij doelt daarbij voornamelijk op Sierra Leone waar de snelle verspreiding van het ebola-virus afneemt. ‘Er zijn veel hulporganisaties actief. We moeten ervoor waken dat er niet te veel tegelijkertijd het veld worden ingestuurd, klinkt het. Shanelle Hall, hoofd inkoop bij Unicef in Kopenhagen, vindt het nog te vroeg om te spreken van een overschot. ‘Het tekort is alleszins al wel voorbij.’

‘Big business?’

Overschot of niet, Zaat legt hier de vinger op de wonde. Meermaals werd al aangevoerd dat de internationale gemeenschap veel te laat in gang schoot om de ebola-epidemie in te dammen. En wanneer dat eind 2014 toch gebeurde, werd niet steeds rekening gehouden met de juiste noden. ‘De aanwezigheid van Amerikaanse militairen verandert niets aan de wortels van de epidemie, zoals de gebrekkige gezondheidsinfrastructuur en de armoede‘, aldus Simon Rushton, onderzoeker aan de universiteit van Sheffield in Groot-Brittannië.

De Nederlandse Anneke de Kok-Quoi, die sinds 2003 in Liberia woont, vraagt zich in een bijdrage voor het Nederlandse Tijdschrift voor Geneeskunde af of de de reactie op ebola niet op ‘big business’ begint lijken? ‘Hulporganisaties gaan van deur tot deur met folders, en schrijven de namen en gegevens van de bewoners op die ze bezocht hebben. Bewoners worden soms boos na meerdere bezoeken van verschillende hulporganisaties. Wat heb ik aan drie ebolafolders als ik nog steeds niet behandeld kan worden voor malaria of geen toegang heb tot schoon drinkwater omdat de gemeenschappelijke waterput leeg staat?’, citeert ze een bewoner.

3,3 miljoen dollar ‘kwijt’

Afgelopen week raakte nog bekend dat de regering in Sierra Leone het spoor bijster is van 3,3 miljoen dollar aan noodfondsen. Volgens onderzoekers van een rapport dat werd voorgesteld in het parlement, is er voor een bedrag van in totaal 14 miljard leone (omgerekend 3,3 miljoen dollar) geen enkel document over contracten te vinden. Voor nog eens een bedrag van 11 miljard leone is het papierwerk onvolledig, luidt het.

‘Deze audit toont duidelijk aan dat er nog steeds fouten worden gemaakt op vlak van het beheer van financiën in Sierra Leone, en die hebben nu geleid tot het verlies van fondsen en een slechtere dienstverlening in de sector van de gezondheidszorg’, staat in het rapport te lezen. (AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content