Wat betekent aansluiting Palestina bij ICC?

Mahmoud Abbas © Reuters
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon heeft bevestigd dat Palestina het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag zal vervoegen vanaf 1 april. Of het de Palestijnen zal helpen Israël aan te klagen voor oorlogsmisdaden, valt volgens sommige analisten echter te betwijfelen.

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon heeft bevestigd dat Palestina zich bij het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag zal voegen vanaf 1 april 2015. De Palestijnen dienden vrijdag 2 januari de nodige documenten in waarmee ze het Statuut van Rome bekrachtigden en zo de laatste stap zetten in het proces om lid te worden van het Strafhof. Dat bericht Al Jazeera.

President van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas, kondigde de zet aan nadat een resolutie tegen de Israëlische nederzettingen door de VN geweigerd werd. Vermoed wordt dan ook, dat Palestina met het ICC-lidmaatschap Israël zal proberen aanklagen voor oorlogsmisdaden. Een andere mogelijkheid is, dat het een andere stap is in het proces om erkend te worden als staat.

Oorlogsmisdaden

Toch zal het niet eenvoudig zijn voor de Palestijnen om Israël via het ICC aan te klagen. Eerst en vooral vervolgt het Strafhof personen die zich – onder andere – schuldig maakten aan oorlogsmisdaden, en dus geen staten. Of Israëlische leiders voor het Strafhof gedaagd zullen worden, hangt dan ook weer af van het ICC zelf en niet van de wil van een bepaalde staat.

Abbas kan zijn zaak niet voor het Hof brengen, maar moet hopen dat die door het ICC zal worden opgepikt. Wel kan de president bepaalde ‘situaties’ voorleggen en vragen om die te laten onderzoeken, zo verklaart nieuwssite Vox. Als dat gebeurt, zal het ICC waarschijnlijk zowel mogelijke Palestijnse oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid onderzoeken als Israëlische.

Zaken die reeds grondig door een nationaal hof onderzocht werden, worden doorgaans niet meer door het ICC aangenomen. Israël heeft een sterk rechtssysteem dat geregeld oorlogsmisdaden van de eigen soldaten controleert – hoewel de uitspraken volgens Vox vaak als ’te mild’ gezien worden. Als het ICC een van die misdaden wil onderzoeken, zal het moeten bewijzen dat de Israëlische hoven oneerlijk hebben opgetreden en dat is niet zo eenvoudig.

Israëlische nederzettingen

Hoewel de toetreding van Palestina tot het ICC vooral een licht werpt op het afgelopen Gazaconflict, menen analisten volgens Vox, dat het waarschijnlijker is dat Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever tot de vervolging van Israëlische hooggeplaatsten zal leiden.

Het probleem dat met de voorgestelde Palestijnse resolutie werd aangekaart, is namelijk een zaak die nog niet door Israël werd behandeld. En dus is een vervolging door het Internationaal Strafhof wel nog mogelijk. Bovendien werd het beleid van de nederzettingen ontworpen door spelers van het hoogste overheidsniveau in Israël, meent de nieuwssite.

‘Toetreding is escalatie’

Ondanks het feit dat het onwaarschijnlijk lijkt dat er snel Israëlische leiders voor het Strafhof zullen verschijnen, waren de Verenigde Staten – en Israël – gekant tegen de Palestijnse aansluiting bij het ICC. Volgens de Amerikanen belemmert de toetreding het vredesproces in de regio, dat direct tussen de Israëli’s en Palestijnen onderhandeld zou moeten worden.

Op 31 december publiceerde het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken nog een statement waarin de Palestijnse beslissing veroordeeld werd, zo schreef nieuwssite Politico. De zet werd als een ‘escalatie’ bestempeld, die ‘de sfeer tussen de mensen die uiteindelijk vrede moeten sluiten, sterk schaadt’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content