Washington zeer bezorgd over ‘militaire provocaties’ van China vlak bij Taiwan

Taiwan meldt 'recordaantal' Chinese schendingen van luchtruim © belga

De Verenigde Staten hebben zondag gezegd ‘zeer bezorgd’ te zijn over de ‘militaire provocaties’ van China in de buurt van Taiwan. Die zijn volgens de VS destabiliserend voor de vrede en stabiliteit in de regio, aldus een verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

‘We dringen er bij Peking op aan zijn militaire, diplomatieke en economische druk op Taiwan te staken’, aldus de Amerikaanse diplomatieke woordvoerder Ned Price. De afgelopen dagen is een recordaantal Chinese militaire vliegtuigen het militaire luchtruim van Taiwan binnengedrongen, tot woede van de Taiwanese leiders. De Taiwanese strijdkrachten hebben verschillende radioberichten uitgezonden om de Chinese vliegtuigen te vragen het gebied te verlaten.

China heeft de vluchten gerechtvaardigd als een manier om zijn gevechts- en communicatiecapaciteiten te testen. Peking beschouwt het democratische Taiwan, dat zich in 1949 van het vasteland heeft afgescheiden, als een afvallige provincie en niet als een onafhankelijke staat. De communistische machthebbers in Peking gebruiken militaire, diplomatieke en economische druk om Taiwan internationaal te isoleren.

Partner Content