Washington vindt geen steun voor internationale coalitie in tankercrisis

Iraanse Revolutionaire Garde © Reuters

De Verenigde Staten slagen er niet in steun te vinden voor een internationale coalitie die olietankers in de Straat van Hormuz moeten beschermen.

Daar heeft de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammed Javad Zarif maandag fijntjes op gewezen tijdens een persconferentie in Teheran. Volgens Zarif schamen Washingtons bondgenoten zich om zich aan te sluiten bij deze coalitie rond de Verenigde Staten. ‘Ze staan vandaag geïsoleerd in de wereld en slagen er niet in een coalitie op te starten’, aldus de Iraanse minister. ‘Ze hebben zelf deze situatie gecreëerd door de wet te overtreden en spanningen en crisissen op te wekken.’

Nadat in mei en juni olietankers in de regio aangevallen werden, volgens Washington door Teheran, lanceerden de Verenigde Staten in juni het idee een coalitie op te starten. Teheran heeft altijd ontkend achter deze aanvallen te zitten.

Het idee van Washington was dat elk land zijn eigen koopvaardijschepen zou escorteren, met steun van het Amerikaanse leger. Dat zou instaan voor toezicht vanuit de lucht en het bevel voeren over de operaties. Maar de Europese landen hebben het aanbod afgeslagen: ze willen niets te maken hebben met Trumps beleid van ‘maximale druk’ op Iran, en verkiezen het nucleair akkoord dat in 2015 met Iran gesloten werd in stand te houden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content