Washington verbiedt Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen over deel van Iran te vliegen

Een beeld van het Amerikaanse leger waarop de door Iran neergeschoten drone te zien zou zijn op 20 juni 2019. © Reuters

Washington heeft Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen donderdag verboden om, ’tot nader order’, delen van het door Teheran gecontroleerde luchtruim te overvliegen. De beslissing komt er één dag nadat Iran een Amerikaanse drone neerhaalde.

Volgens Iran was het toestel het Iraanse luchtruim binnengedrongen, de Verenigde Staten ontkennen dat.

Als reden voor de beperkingen wordt verwezen naar ‘de verhoogde militaire activiteit en de groeiende politieke spanningen in de regio, die een risico kunnen vormen voor de Amerikaanse burgerluchtvaartoperaties’.

Brussels Airlines

KLM vliegt voorlopig niet door een deel van het Iraanse luchtruim. Over de Straat van Hormuz wordt nu niet meer door KLM gevlogen.

Ook de Australische luchtvaartmaatschappij Qantas Airways heeft inmiddels laten weten niet meer over de Straat van Hormuz en de Golf van Oman te vliegen. Dat betekent een ‘kleine aanpassing’ voor vluchten tussen Australië en Londen. American Airlines en Delta Air Lines hadden al laten weten niet meer over Iran te vliegen, naar aanleiding van de FAA-stap.

Iran toont beelden

De Iraanse staatstelevisie heeft vrijdag beelden uitgezonden van de overblijfselen van de drone van de Amerikaanse marine die een dag eerder was neergehaald door Iran.

De omroep IRIB 1 toonde enkele beelden met daarbij ook quotes uit een interview met generaal Amirali Hajizadeh, commandant van de luchtmachtafdeling van de Iraanse Revolutionaire Garde, staande voor restanten van de drone die ze hebben neergehaald. ‘De restanten dreven op het water, we hebben ze opgevist uit onze territoriale wateren’, zei de generaal. Volgens de zender werden de beelden gemaakt in een kazerne van de Revolutionaire Garde. De precieze locatie werd niet genoemd.

De generaal zei nog dat andere delen van de drone tot op de zeebodem gezonken waren. Iran en VS zijn in een welles-nietesdiscussie beland over de locatie waar de drone werd neergehaald.

Volgens Washington gebeurde dat boven internationale wateren, meer bepaald op 34 kilometer van de Iraanse kust. Teheran houdt vol dat de drone het Iraanse luchtruim schond.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content