Volgens de officiële berichten zullen op het einde van het mandaat van Obama, begin 2017, nog 5.500 Amerikaanse soldaten in het land blijven. Momenteel zijn dat er 9.800, die er tot eind 2016 gelegerd blijven. De aankondiging heeft in geen geval invloed op de einddatum van de inzet van Amerikaanse soldaten in Afghanistan, luidt het. "Het gaat enkel om een precies gedefinieerde missie: de strijd tegen terreur aan de ene kant, opleiding en training van de Afghaanse veiligheidstroepen aan de andere kant".

De beslissing wordt beschouwd als een erkenning dat de veiligheidssituatie in Afghanistan niet onder controle geraakt. Obama had zich bij zijn aantreden ook het doel gesteld de meeste soldaten naar huis te halen.

De veranderde plannen hangen samen met de recente gevechten om de stad Kunduz, die voor korte tijd in handen van de taliban was gevallen. Militairen hadden Obama daarop aangeraden de troepenterugtrekking te herzien. (Belga/JH)

Volgens de officiële berichten zullen op het einde van het mandaat van Obama, begin 2017, nog 5.500 Amerikaanse soldaten in het land blijven. Momenteel zijn dat er 9.800, die er tot eind 2016 gelegerd blijven. De aankondiging heeft in geen geval invloed op de einddatum van de inzet van Amerikaanse soldaten in Afghanistan, luidt het. "Het gaat enkel om een precies gedefinieerde missie: de strijd tegen terreur aan de ene kant, opleiding en training van de Afghaanse veiligheidstroepen aan de andere kant". De beslissing wordt beschouwd als een erkenning dat de veiligheidssituatie in Afghanistan niet onder controle geraakt. Obama had zich bij zijn aantreden ook het doel gesteld de meeste soldaten naar huis te halen. De veranderde plannen hangen samen met de recente gevechten om de stad Kunduz, die voor korte tijd in handen van de taliban was gevallen. Militairen hadden Obama daarop aangeraden de troepenterugtrekking te herzien. (Belga/JH)