Washington Post beschuldigt Saoedi-Arabië van doofpotoperatie in dood journalist

De vlag van Saoedi-Arabië boven het Saoedische consulaat in het Turkse Istanbul © AFP

De Washington Post weigert de uitleg te aanvaarden van Saoedi-Arabië over de dood van haar columnist Jamal Khashoggi. De krant beschuldigt het koninkrijk van leugens en van een doofpotoperatie.

‘De regering van Saoedi-Arabië heeft schandelijk en herhaaldelijk de ene leugen na de andere verteld de voorbije drie weken, sinds Jamal Khashoggi verdwenen is in het consulaat in Istanboel’, zegt Fred Ryan, uitgever en CEO van de krant, in een persbericht.

‘Zonder bewijs aan te leveren, en in contrast met al de beschikbare bewijzen, verwachten ze nu dat de wereld gelooft dat Jamal omkwam in een gevecht na een discussie. Dit is geen uitleg, dit is een doofpotoperatie'”

‘President Trump, het Congres, en de leiders van de beschaafde wereld zouden verifieerbaar bewijs moeten eisen. De Saoedi’s kunnen niet wegkomen met een een gefabriceerde oplossing om hun gezicht te redden. De gruweldaad lijkt de opdracht van de hoogste niveaus van hun regering.’

Riyad gaf zaterdag voor het eerst toe dat Khashoggi omkwam in het consulaat, nadat hij er op 2 oktober was binnengestapt om documenten op te halen voor zijn aanstaande huwelijk. Eerder zei de Saoedische regering dat hij het gebouw had verlaten en dat ze niet wist wat er met hem was gebeurd.

Zaterdag beweerde Saoedi-Arabië dat de zestigjarige man betrokken was bij een ‘handgemeen’ en als gevolg daarvan overleed.

Partner Content