Washington, Londen en Oslo hekelen vervroegde verkiezingen in Soedan

Demonstratie bij het legerhoofdkwartier in de Soedanese hoofdstad Khartoem. © Belga

De Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Noorwegen veroordelen de vervroegde verkiezingen in Soedan, die de militaire overgangsraad heeft aangekondigd.

De aankondiging kwam er vlak nadat de ordediensten de al weken durende vreedzame sit-in voor het hoofdkwartier van het leger in de hoofdstad Khartoem uiteendreven. Volgens de laatste cijfers, gemeld door een dokterscomité op Facebook, vielen daarbij zeker 60 doden en meer dan 300 gewonden. Precieze cijfers over het aantal slachtoffers zijn moeilijk te achterhalen.

‘Het Soedanese volk verdient een vreedzame overgang onder leiding van burgers die de voorwaarden kunnen stellen voor vrije en eerlijke verkiezingen, in plaats van overhaaste verkiezingen te houden’, verklaren de landen in een gemeenschappelijke mededeling.

‘Met deze aanval brengt de militaire overgangsraad het overgangs- en vredesproces in Soedan gevaar’, aldus Washington, Londen en Oslo. ‘We vragen dat de macht wordt overgedragen aan een burgerregering, wat ook het Soedanese volk eist.’

De militaire overgangsraad kondigde dinsdag aan dat ze de maatregelen die overeengekomen waren met de protestbeweging annuleert en dat er binnen negen maanden nieuwe verkiezingen komen. De militairen grepen op 11 april de macht nadat president Omar al-Bashir werd afgezet. De bevolking protesteerde toen al maanden tegen het autoritaire regime.

China en Rusland houden initiatief van VN-Veiligheidsraad tegen

China heeft, met steun van Rusland, dinsdag bij de VN-Veiligheidsraad een tekst tegengehouden die de moord op burgers in Soedan veroordeelt en oproept om het geweld onmiddellijk te stoppen. Dat stellen diplomaten.

Bij de vergadering achter gesloten deuren lieten het Verenigd Koninkrijk en Duitsland een mededeling rondgaan waarin opgeroepen wordt dat de militaire overgangsraad in Soedan en de manifestanten ‘samen blijven werken aan een consensuele oplossing voor de crisis’. China verwierp die tekst en Rusland stond erop dat er gewacht werd op een antwoord van de Afrikaanse Unie, verklaarden diplomaten aan AFP.

Volgens de Russische ambassadeur bij de VN, Dmitry Polyanskiy, was de tekst ‘onevenwichtig’. Hij roept op om ‘zeer voorzichtig te zijn in deze situatie’. VN-gezant Nicholas Haysom, die samen met de Afrikaanse Unie aan een oplossing voor de crisis werkt, werd tijdens de bijeenkomst gehoord. Haysom verklaarde aan de pers dat hij de moed nog niet verloren heeft. Woensdag is er een vergadering van de Vredes- en Veiligheidsraad van de Afrikaanse Unie gepland.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content