Washington is bereid laptops op alle vluchten te verbieden

Amerikaanse ministers van Binnenlandse Veiligheid John Kelly (rechts) en van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson hebben hun collega's in Mexico verzekerd dat ze enkel criminele migranten zonder papieren willen uitwijzen © REUTERS

De Amerikaanse autoriteiten zijn bereid draagbare computers in de cabine van vliegtuigen te verbieden op alle vluchten naar de Verenigde Staten, zo heeft de minister van Binnenlandse Veiligheid, John Kelly, zondag gezegd.

Er is een reële dreiging (…) Het is echt de obsessie van de terroristen: een vliegtuig neerhalen tijdens de vlucht, vooral een Amerikaans vliegtuig vol Amerikanen”, zei minister van Binnenlandse Veiligheid Kelly op de zender Fox News.

Passagiers die vanuit Turkije, Jordanië, Egypte, Saoedi-Arabië, Koeweit, Qatar, de Verenigde Arabische Emiraten en Marokko naar de VS vliegen, mogen al geen draagbare computers of tablets meenemen in de handbagage. Volgens inlichtingendiensten kan een draagbare computer gebruikt worden om een bom tot ontploffing te brengen in een vliegtuig.

Deskundigen van de VS en de Europese Commissie bespreken de voorwaarden van een eventueel verbod in de landen van de Europese Unie. Deze zomer zijn volgens cijfers van de luchtvaartindustrie ruim 3.250 vluchten per week gepland tussen de EU-landen en de VS.

Partner Content