Dat heeft de woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Heather Nauert, zaterdag gemeld.

De Saoedische journalist Jamal Khashoggi, die in ballingschap in de VS woonde sinds 2017, werd op 2 oktober gedood in het consulaat van zijn geboorteland in Turkije waar hij administratieve documenten ging afhalen. Volgens het Turkse gerecht werd de man eerst gewurgd en dan verminkt.

De operatie werd uitgevoerd door vijftien personen die uit Saoedi-Arabië kwamen en meteen na de moord ook terugvlogen naar Saoedi-Arabië met twee privévluchten en één lijnvlucht. Anonieme bronnen stelden eerder tegenover Amerikaanse media dat de CIA geconcludeerd heeft dat de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman de opdrachtgever van de moord is.

'De recente informatie als zou de Amerikaanse regering al een definitieve conclusie hebben genomen over de moord, is niet juist', benadrukt Nauert zaterdag. 'Er blijven nog veel vragen onbeantwoord rond de moord op Khashoggi.'

Trump belooft 'allesomvattend rapport'

De Amerikaanse president Donald Trump belooft één van de volgende dagen met 'een allesomvattend rapport' te komen over de moord op Khashoggi. 'Het is verschrikkelijk wat er is gebeurd, de moord op een journalist', zei Trump zaterdag vanuit Malibu, waar hij de slachtoffers van de bosbranden bezoekt. 'We zullen met een volledig rapport komen in één van de volgende dagen, mogelijk maandag of dinsdag.'

Volgens de president zal in het rapport staan wat de gevolgen zijn, wie die veroorzaakt heeft en wie de moord begaan heeft. Nu is dat volgens hem nog niet zeker: 'Er is nog niets beslist, het is te vroeg', zei hij zaterdag.

De Europese Unie herhaalt intussen haar vraag tot meer duidelijkheid over de omstandigheden van de moord op Khashoggi en wie hiervoor verantwoordelijk is. 'We hebben sinds het begin gevraagd om een diepgaand, geloofwaardig en transparant onderzoek', luidt het in een gezamenlijk persbericht van de Europese ministers van Buitenlandse Zaken en EU-buitenlandvertegenwoordiger Federica Mogherini. De EU wil ook dat Saoedi-Arabië maatregelen neemt 'zodat zoiets nooit meer kan gebeuren'.

Dat heeft de woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Heather Nauert, zaterdag gemeld.De Saoedische journalist Jamal Khashoggi, die in ballingschap in de VS woonde sinds 2017, werd op 2 oktober gedood in het consulaat van zijn geboorteland in Turkije waar hij administratieve documenten ging afhalen. Volgens het Turkse gerecht werd de man eerst gewurgd en dan verminkt. De operatie werd uitgevoerd door vijftien personen die uit Saoedi-Arabië kwamen en meteen na de moord ook terugvlogen naar Saoedi-Arabië met twee privévluchten en één lijnvlucht. Anonieme bronnen stelden eerder tegenover Amerikaanse media dat de CIA geconcludeerd heeft dat de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman de opdrachtgever van de moord is. 'De recente informatie als zou de Amerikaanse regering al een definitieve conclusie hebben genomen over de moord, is niet juist', benadrukt Nauert zaterdag. 'Er blijven nog veel vragen onbeantwoord rond de moord op Khashoggi.' De Amerikaanse president Donald Trump belooft één van de volgende dagen met 'een allesomvattend rapport' te komen over de moord op Khashoggi. 'Het is verschrikkelijk wat er is gebeurd, de moord op een journalist', zei Trump zaterdag vanuit Malibu, waar hij de slachtoffers van de bosbranden bezoekt. 'We zullen met een volledig rapport komen in één van de volgende dagen, mogelijk maandag of dinsdag.' Volgens de president zal in het rapport staan wat de gevolgen zijn, wie die veroorzaakt heeft en wie de moord begaan heeft. Nu is dat volgens hem nog niet zeker: 'Er is nog niets beslist, het is te vroeg', zei hij zaterdag. De Europese Unie herhaalt intussen haar vraag tot meer duidelijkheid over de omstandigheden van de moord op Khashoggi en wie hiervoor verantwoordelijk is. 'We hebben sinds het begin gevraagd om een diepgaand, geloofwaardig en transparant onderzoek', luidt het in een gezamenlijk persbericht van de Europese ministers van Buitenlandse Zaken en EU-buitenlandvertegenwoordiger Federica Mogherini. De EU wil ook dat Saoedi-Arabië maatregelen neemt 'zodat zoiets nooit meer kan gebeuren'.