Wapenlevering aan Oekraïne niet aan de orde volgens België

© belga

Het Oekraïense conflict moet via een politieke weg worden beslecht. België wil niet dat er in de huidige omstandigheden wapens worden geleverd aan het land, aldus minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR).

België wil niet dat er in de huidige omstandigheden wapens worden geleverd aan Oekraïne. De oplossing van het conflict moet via politieke weg verlopen, zei minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) in de bevoegde Kamercommissie.

‘België vindt dat de zoektocht naar een politieke oplossing prioriteit moet hebben en gelooft niet in een militair antwoord. Wapens leveren aan Oekraïne betekent dat we toegeven aan een militaire escalatie en een overwinning van de oorlogslogica. Dat is op zijn minst prematuur’, aldus Reynders.

In de Verenigde Staten gaan zowel in Republikeinse als in Democratische rangen stemmen op voor de levering van wapens aan het Oekraïense leger, dat strijdt tegen pro-Russische rebellen in het oosten van het land. President Barack Obama bevestigde eerder dat de wapenlevering een van de onderzochte opties is, maar dat er nog geen beslissing werd genomen.

Uitgebreide onderhandelingen in Minsk

In Minsk zijn de deelnemers aan de vredesconferentie voor de crisis in Oost-Oekraïne na onderhandelingen in beperkte kring overgeschakeld naar gesprekken in ‘uitgebreid formaat’. Bondskanselier Angela Merkel, en de presidenten Vladimir Poetin (Rusland), Petro Porosjenko (Oekraïne) en François Hollande (Frankrijk) hebben nu ook hun ministers van Buitenlandse Zaken aan tafel ontboden.

Volgens het bureau van de Wit-Russische president Aleksander Loekasjenko, die als gastheer fungeert, zouden de gesprekken kunnen uitmonden in een gemeenschappelijke verklaring. Hoe lang de ontmoeting nog zal duren, is koffiedik kijken.

Nieuw geweld

De onderhandelingen in Minsk worden overschaduwd door nieuw geweld in het oosten van Oekraïne. In Donetsk, een bastion van de pro-Russische separatisten, is een ziekenhuis woensdagavond getroffen door een obus. Eén burger kwam daarbij om het leven. Een verpleegster raakte gewond, en vijf patiënten werden ontzet, aldus een woordvoerster van de regering van de rebellen.

De separatistische leiders Igor Plotnizki en Aleksander Sachartsjenko zijn ook in Minsk neergestreken. Hun rol daar is voorlopig onduidelijk. Mocht het tot een doorbraak in de onderhandelingen komen, zijn beiden bereid om het akkoord te ondertekenen, dixit een woordvoerder van de separatisten in Donetsk. De regering in Kiev wil niet weten van rechtstreekse gesprekken met de opstandelingen die ze al herhaaldelijk als ’terroristen’ bestempeld heeft. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content