Na een slapeloze nacht en urenlange onderhandelingen komen de Europese staatshoofden en regeringsleiders maandagochtend opnieuw bijeen voor een ontbijt. Dat heeft de woordvoerder van voorzitter Donald Tusk meegedeeld.

Tusk had de formele beraadslagingen onder de 28 leiders omstreeks 23.00 uur opgeschort voor bilaterale gesprekken. Die hebben de hele nacht aangesleept.

Voor aanvang van de top op zondagavond leek het erop dat de Nederlandse sociaaldemocraat Frans Timmermans de beste papieren had om voorgedragen te worden als nieuwe voorzitter van de Europese Commissie. Dat ontwerpcompromis was uit de bus gekomen in de marge van de G20-top in Osaka, waar de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Franse president Emmanuel Macron, de Nederlandse premier Mark Rutte en de Spaanse premier Pedro Sanchez de voorbije dagen vertoefden. De Centraal- en Oost-Europese landen van de Visegradgroep (Hongarije, Slovakije, Tsjechië en Polen) verzetten zich echter tegen de kandidatuur van Timmermans, en ook verscheidene premiers van de christendemocratische en conservatieve Europese Volkspartij van Merkel zetten hun hakken in het zand.

Het politieke getouwtrek rondom de opvolging van Jean-Claude Juncker is ook nauw verweven met de verdeling van andere topfuncties in de Europese instellingen, zoals het voorzitterschap van de Europese Raad en het Europees Parlement en de Hoge Vertegenwoordiger van het Europees buitenlands beleid.

Na een slapeloze nacht en urenlange onderhandelingen komen de Europese staatshoofden en regeringsleiders maandagochtend opnieuw bijeen voor een ontbijt. Dat heeft de woordvoerder van voorzitter Donald Tusk meegedeeld.Tusk had de formele beraadslagingen onder de 28 leiders omstreeks 23.00 uur opgeschort voor bilaterale gesprekken. Die hebben de hele nacht aangesleept. Voor aanvang van de top op zondagavond leek het erop dat de Nederlandse sociaaldemocraat Frans Timmermans de beste papieren had om voorgedragen te worden als nieuwe voorzitter van de Europese Commissie. Dat ontwerpcompromis was uit de bus gekomen in de marge van de G20-top in Osaka, waar de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Franse president Emmanuel Macron, de Nederlandse premier Mark Rutte en de Spaanse premier Pedro Sanchez de voorbije dagen vertoefden. De Centraal- en Oost-Europese landen van de Visegradgroep (Hongarije, Slovakije, Tsjechië en Polen) verzetten zich echter tegen de kandidatuur van Timmermans, en ook verscheidene premiers van de christendemocratische en conservatieve Europese Volkspartij van Merkel zetten hun hakken in het zand. Het politieke getouwtrek rondom de opvolging van Jean-Claude Juncker is ook nauw verweven met de verdeling van andere topfuncties in de Europese instellingen, zoals het voorzitterschap van de Europese Raad en het Europees Parlement en de Hoge Vertegenwoordiger van het Europees buitenlands beleid.