Waarschuwing WHO: aantal coronabesmettingen in Europa stijgt voor het eerst in maanden

Hans Kluge © Reuters

Sinds vorige week stijgt het aantal besmettingen in Europa weer, voor het eerst in maanden. Dat meldt Hans Kluge, de directeur van de Europese tak van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). ‘Als we dat niet onder controle krijgen, zal de Europese gezondheidszorg opnieuw zwaar belast worden.’

De stijging werd vastgesteld in 30 Europese landen. In 11 landen, die niet bij naam genoemd worden, is er bovendien sprake van een significante stijging in het reproductiegetal, tijdens de voorbije twee weken.

Stijging

Europa telt meer dan 2,5 miljoen besmettingen van het nieuwe coronavirus, zo bevestigde Kluge donderdag.

Het Europese aandeel in het totaalaantal besmettingen wereldwijd is gedaald in vergelijking met begin dit jaar, maar toch worden er dagelijks op het oude continent nog bijna 20.000 nieuwe gevallen en meer dan 700 overlijdens genoteerd.

Sinds vorige week stijgt het aantal besmettingen in Europa weer, voor het eerst in maanden, en vooral dat zorgt voor de nodige ongerustheid bij het WHO. ‘Ik heb dan ook wekenlang gewaarschuwd voor een heropflakkering als landen hun maatregelen zouden aanpassen’, bekende Kluge tijdens een digitaal persmoment.

Lees verder onder de video

https://i.ytimg.com/vi/0obYkrXZg_Q/hqdefault.jpgAFP News Agencyhttps://www.youtube.com/video1.0480COVID-19 surging in Europe as restrictions ease: WHO | AFP270

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten
360YouTubehttps://www.youtube.com/user/AFP480

Uitbraken

De WHO Europa-directeur erkent wel dat in Polen, Duitsland, Spanje en Israël snel is gereageerd op nieuwe uitbraken, die zich voordeden in scholen, mijnen en de voedingsindustrie.

‘We onderzoeken waarom er net in de voedingsindustrie, en dan meer bepaald in vleeswarenbedrijven, meerdere uitbraken zijn geweest’, vulde Catherine Smallwood, als arts verantwoordelijk voor spoedgevallen bij WHO Europa, aan.

‘In die zoektocht naar mogelijke oorzaken kijken we daarbij vooral naar social distancing die misschien moeilijk toepasbaar was of de koude temperaturen in die bedrijven. Voor besmettingen in voedingsproducten zien we geen groot risico.’

9 miljoen

Wereldwijd staat de teller intussen op 9 miljoen besmettingen en meer dan 400.000 overlijdens. ‘De pandemie blijft versnellen. Zondag waren er 183.020 bevestigde besmettingen in 24 uur, een dagrecord’, aldus WHO Europa.

Partner Content