‘Waarom Syrië nood heeft aan George Clooney’

George Clooney © Reuters
Annelies Van Erp
Annelies Van Erp Medewerker van ngo Memisa

De Syrische bevolking heeft op dit moment een heleboel dingen nodig. Eén daarvan is George Clooney, aldus Jeremy Barnicle van de ontwikkelingsorganisatie Mercy Corps.

De vredesonderhandelingen over Syrië hebben na één week, nog niet veel opgeleverd. Zowel de regering van Assad als de rebellen weigeren grote toegevingen te doen. Ondertussen gaat het geweld in Syrië door. De burgeroorlog maakte in drie jaar tijd al meer dan 100.000 slachtoffers, waaronder veel kinderen. Miljoenen Syriërs zijn bovendien op de vlucht.

“Dit is de grootste humanitaire crisis van het laatste decennium”, zegt Jeremy Barnicle van de ngo Mercy Corps op CNN. Hij bezocht vorige week een vluchtelingenkamp op de grens met Syrië en Libanon en stelde ter plaatse vast hoe precair de humanitaire situatie is.

Syrië versus Filipijnen

“Het conflict in Syrië is een zeer ingewikkeld politiek en diplomatiek verhaal. Een nieuwe frisse invalshoek is nodig. De Westerse media hebben aandacht voor terrorisme, moslimstrijders en Assad, maar het zijn de gewone burgers die het hardst lijden. Dit moet sterker belicht worden.”

Barnicle vergelijkt Syrië met de Filipijnen. Het eiland werd eind vorig jaar getroffen door de allesverwoestende cycloon Haiyan. “Onmiddellijk schoot iedereen in actie, nog geen week later hadden donoren al gigantische sommen geld ingezameld.”

“Wanneer een grote ramp duizenden mensen tegelijkertijd doodt en daarbovenop nog eens een groot deel van de bevolking dakloos maakt, schiet de internationale gemeenschap onmiddellijk wakker. Maar wat als de boosdoener ingewikkelder is?”, vraag de Amerikaan zich af. “Een oorlog waarin het niet duidelijk is wie de slechterik is en wie de goede jongens zijn, zoals in Syrië. Wel in zo’n geval hebben de slachtoffers een symbool nodig, iemand als George Clooney”, schrijft Barnicle.

Bono en Angelina Jolie

Volgens Barnicle hebben mensen in het Westen een duwtje in de rug nodig vooraleer ze zich engageren. “Activisme moet worden aangewakkerd en een publiek figuur leent zich daartoe. Kijk maar naar wat Clooney in het verleden heeft gerealiseerd voor Zuid-Soedan”, klinkt het.

Ook Bono aan en Angelina Jolie, worden aangehaald door Barnicle. Jolie zet zich al jaren in voor vluchtelingen en kinderen in conflictgebieden. En hoewel Bono de laatste jaren onder vuur kwam te staan, nadat bekend raakte dat slechts een klein percentage van zijn donaties bij goede doelen terechtkomt, slaagde hij er wel in de nodige ruchtbaarheid te geven aan conflicten en mensenrechten.

“Waar de Syriërs op dit moment nood aan hebben, is een luide stem. Iemand die voor hen spreekt en naar wie geluisterd wordt.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content