Waarom is Duitsland ‘het beloofde land’ in Europa?

© REUTERS

Dit jaar worden er 800.000 asielaanvragen verwacht in Duitsland, dat is 40 procent van de totale migratiestroom. Hoe komt het dat Duitsland zo populair is?

Er wordt verwacht dat er dit jaar 800.000 mensen asiel aanvragen in Duitsland, dat is twee vijfde van de totale migratiestroom naar Europa. Hoe komt dat?

Gastvrijheid

Duitsland heeft zich de voorbije jaren gastvrijer opgesteld dan de andere Europese landen. Twee jaar voor de EU-lidstaten er in juli mee instemden om 40.000 mensen over te nemen van Griekenland en Italië, samen met 20.000 mensen uit vluchtelingenkampen in het Midden-Oosten, had Duitsland al vrijwillig 30.000 Syriërs uit vluchtelingenkampen gehaald. Dat schrijft de Volkskrant.

De reputatie dat ze betere asielvoorwaarden aanbiedt dan de andere EU-landen, heeft Duitsland al sinds het begin van de burgeroorlog in Syrië. De piek in asielaanvragen is echter recent en komt onder meer door Duitslands beslissing om gebruik te maken van de soevereiniteitsclausule van de Dublin Conventie. Die clausule staat Syrische vluchtelingen toe om een asielaanvraag in te dienen, in plaats van teruggestuurd te worden naar het EU-land waar ze het eerst aankwamen.

‘Mama Merkel’

Ook de gastvrijheid van Angela Merkel is niet verwaarloosbaar. “Angela Merkel is zeven maanden oud en leeft in een vluchtelingenkamp in het Duitse Hanover, samen met 700 andere migranten uit 33 landen. Haar mama, de 26-jarige Ghanese Ophelya Adé kwam dit jaar aan in Duitsland, nadat ze hoogzwanger de Middellandse Zee overgestoken had. In een interview met der Spiegel zei ze dat ze haar dochter naar de Duitse bondskanselier genoemd had omdat ze ‘zo dankbaar is dat Angela Merkel ons aanvaardt, ik ben zo onder de indruk van wat ze hier bereikt'”, is maar een van de vele getuigenissen die te lezen stonden in the Guardian.

‘We moeten al het mogelijke doen om duidelijk te maken dat er geen tolerantie is voor mensen die niet openstaan voor asielzoekers’, sprak Merkel op een persconferentie aan het asielcentrum van Heidenau. Die stad was herhaaldelijk in het nieuws gekomen door rechtse betogingen tegen asielzoekers die er in een opvangcentrum zouden verblijven.

Haar harde houding tijdens de onderhandelingen over de Griekse schuldencrisis leverde haar dan wel vergelijkingen met Hitler op, dankzij haar humaan vluchtelingenbeleid dragen Syriërs haar op sociale media op handen en postten ze er liefdevolle berichten aan en over de Duitse bondskanselier.

Economie

Migranten zien Europa ook als een paradijs omdat de euro symbool staat voor economische kracht en stabiliteit. Het Duitse welvaartsniveau is het hoogste ter wereld en het belangrijkste: er is werk. Het gemiddelde werkloosheidspercentage ligt er op slechts 9,5 procent, voor veel Afrikaanse landen een lachertje.

Syriërs zijn ook vaak goed opgeleid. Na vier jaar oorlog is er geen hoop meer op een betere situatie in het thuisland en een veilige terugkeer, en willen mensen een zekere toekomst voor hen en hun kinderen.

Reputatie

Mensensmokkelaars buiten de moeizame manier om Europa binnen te geraken uit. Met hun ‘reisaanbiedingen’ kunnen ze bepalen welke routes migranten nemen. Duitsland is praktisch gezien al een logisch eindpunt: de populaire Balkan-route door Oost-Europa voert eerder naar Duitsland dan naar België.

Daarnaast is het niet abnormaal dat mensen het liefst naar een land of gebied reizen waar ze landgenoten treffen. Omdat er in Duitsland al veel vluchtelingen wonen, wordt de bestemming een logische optie. Voor Somaliërs is dat Engeland, voor Syriërs Duitsland.

Naar aanleiding van de beslissing om gebruik te maken van de soevereiniteitsclausule uit de Dublin Conventie, geven de mensensmokkelaars volgens de Volkskrant sinds kort aan Arabisch sprekende vluchtelingen ook de raad om zich voor te doen als Syriërs, omdat die gemakkelijker asiel toegekend krijgen. De Europese organisatie voor grensbewaking, Frontex, liet alvast weten een stijging te merken in het aantal mensen met een vals Syrisch paspoort. (NSK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content