Waarom Amerikaanse wapenfanaten gaan winkelen met geladen geweren

Leden van de pro-vuurwapengroep Open Carry Texas paraderen met geweren in een supermarkt van de Amerikaanse keten Target. © Twitter
Tom Vandyck
Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

In de VS is er controverse over wapenliefhebbers die demonstratief supermarkten en fatsfoodzaken in wandelden met semiautomatische aanvalsgeweren. Ze doen dat om hun recht op vrije wapendracht op te eisen, zeggen ze.

Leden van de pro-vuurwapengroep Open Carry Texas (OCT) paraderen al een tijd in handelszaken met geweren op de rug. De affaire kreeg deze week extra media-aandacht toen ze dat deden in een vestiging van de supermarktketen Target en foto’s van het gebeuren de ronde gingen doen op Twitter.

OCT heeft het sinds maanden aan de stok met een groep bezorgde moeders, genaamd ‘Moms Demand Action for Gun Sense in America’, die strengere vuurwapenwetten wil in de VS. Die is nu met een opgemerkte campagne bezig op de sociale media.

“Vuurwapenextremisten gebruiken Target om hun agenda van intimidatie te promoten”, stellen de moeders, die onder andere gesponsord worden door ex-burgemeester van New York Michael Bloomberg. “Amerikaanse moeders zullen niet winkelen waar onze kinderen en onze families – inclusief onze tieners die bij Target werken – niet veilig zijn.”

Bedreigend

OCT zegt niks verkeerds te doen. De organisatie, geciteerd door de krant USA Today, zegt dat ze “Texanen wil conditioneren om zich veilig te voelen in de buurt van burgers die de wet gehoorzamen en ervoor kiezen om vuurwapens te dragen.”

Het openlijk dragen van geweren is legaal in Texas. Met pistolen mag dat niet, hoewel OCT ook dat gelegaliseerd wil zien. Geweren moeten wettelijk evenwel gedragen worden op een manier die “niet alarmerend” is. Als mensen zich bedreigd voelen, kan de politie boetes uitschrijven.

Groepen als Moms Demand Action zeggen dat ze zich wel degelijk bedreigd voelen. Open Carry Texas ziet het dan weer precies andersom. “Ik zou me niet veilig voelen als ik mijn familie meenam naar een handelszaak waar de enige potentieel gewapende persoon een crimineel is”, zei Tov Henderson, een woordvoerder van de groep.

NRA: ‘Angstaanjagend’

Zelfs de machtige National Rifle Association (NRA), de grootste vuurwapenlobbygroep van de VS, vond OCT aanvankelijk over de schreef gaan. Zij distantieerde zich in een mededeling in eerste instantie van het “angstaanjagende” gedrag van OCT, maar trok die mededeling meteen alweer in toen OCT protesteerde.

De moeders zeggen ondertussen dat soortgelijke incidenten zich ook hebben voorgedaan in Target-winkels in de staten Alabama, Ohio, North Carolina, Washington, Wisconsin en Virginia. Ook in allerlei fastfood- en koffieketens zijn de voorbije maanden gewapende ‘open carry’-groepen opgedoken.

De moeders hebben een aantal van die ketens, waaronder koffiereus Starbucks en het mee door McDonald’s opgestarte Chipotle Mexican Grill, zo ver gekregen dat ze hun klanten verzoeken om geen wapens meer mee te brengen.

Pistool in de speelgoedafdeling

Target, de tweede warenhuisketen in de VS na Walmart, reageerde lauw. “Target verkoopt geen vuurwapens en munitie”, zei een woordvoerster. Ze weigerde te vertellen of de keten wapendracht zou verbieden in haar vestingen en liet horen dat Target wat dat betreft “de wetten van de staten en de federale overheid”, volgt.

Een ander incident kan Target er misschien toe dwingen om toch doortastender op te treden. Bij een filiaal van de zaak in South Carolina werd donderdag een geladen pistool gevonden in de speegoedafdeling. Wie het daar achterliet en of dat met opzet gebeurde, is niet duidelijk.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Partner Content