Waar is Snowden? Na diplomatieke relletjes, nu ook het spel

© where-is-snowden.com
Annelies Van Erp
Annelies Van Erp Medewerker van ngo Memisa

Terwijl de diplomatieke spanningen tussen de Verenigde Staten en ‘Snowden-gezinde’ landen oplopen, circuleren op het internet verschillende ludieke spelletjes met in de hoofdrol klokkenluider Edward Snowden.

Klokkenluider Edward Snowden blijft ongrijpbaar voor de Amerikaanse autoriteiten. Terwijl de diplomatieke spanningen tussen de VS en ‘Snowden-gezinde’ landen oplopen, vermaken ontwikkelaars surfers op het web met ludieke spionagespelletjes.

De krant Le Courrier De Russie ontwikkelde een spelletje gebaseerd op de fotozoektocht ‘Waar is Wally’. De bezoeker krijgt een foto met ontelbaar veel gezichten voorgeschoteld. De speler heeft slecht dertig seconden de tijd om daar tussen Edward Snowden te vinden. Een zo goed als onmogelijke opdracht, net als de zoektocht van de Verenigde Staten naar de klokkenluider luidt het.

Het spelletje bestaat in het Engels, Frans en Russisch. De maker van het spelletje is niet aan zijn proefstuk toe. Eerder ontwikkelde hij een spelletje van hetzelfde principe, maar dan met Jacques Chirac in de hoofdrol.

‘Affaire Snowden alles in huis voor grappige spionage game’

Ook in een game van Nederlandse ontwikkelaars, speelt Snowden de hoofdrol. In ‘Snowden Leaks’, moet de speler geheime data stelen en uit het raam gooien, zonder gepakt te worden door het beveiligingspersoneel.

“De affaire Snowden heeft alle ingrediënten in huis voor een grappige spionage game. Na alle serieuze nieuwsberichten, leek het ons leuk om iets luchtigs aan te bieden”, zei maker Robin Mas in De Telegraaf.

Snowden niet op vliegtuig van Morales

De klokkenluider zit sinds 23 juni in de transitzone van de luchthaven Sjeremetjevo in Moskou. Hij vroeg in 21 landen asiel aan, maar bij de meeste landen ving hij bot.

Portugal en Frankrijk hadden de Bolivaanse president Juan Evo Morales tijdens de nacht geen toelating gegeven om hun luchtruim te doorkruisen, omdat ze vreesden dat Snowden aan boord zat van het vliegtuig. Bolivia is namelijk een van de 21 landen waar de klokkenluider asiel had aangevraagd.

Door het verbod van de verschillende landen moest het vliegtuig van Juan Evo Morales, de Boliviaanse president, dat op weg was van Moskou naar La Paz, een tussenlanding maken in Wenen. In Wenen bleek echter dat Snowden niet op het vliegtuig zat.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content