Waals bedrijf bouwt pantserkoepels in Saoedi-Arabië

Saudisch leger houdt oefeningen aan de Iraakse grens © REUTERS

De Waalse engineeringgroep CMI gaat geschutssystemen en kanonnen voor pantservoertuigen in Saoedi-Arabië produceren. Het bedrijf uit Seraing bij Luik heeft daarvoor deze week een protocolakkoord gesloten met de koepel van de Saoedische militaire industrie. Dat berichten De Tijd en L’Echo.

Door in het land zelf te produceren hoeft CMI geen exportvergunning te vragen aan de Waalse overheid. CMI leverde al eerder wapentuig aan de Saoedi’s, ook indirect via onder meer Canada. Het vroeg en kreeg daarvoor wel telkens een Waalse licentie, maar die moet om de 18 maanden vernieuwd worden.

De discussie daarover laait op. Saoedi-Arabië lag de voorbije maanden zwaar onder vuur wegens de rol die kroonprins Mohammed bin Salman gespeeld zou hebben bij de moord op de journalist Jamal Khashoggi en bij de bloedige oorlog die de Saoedi’s in Jemen uitvechten.

Dat deed Vlaanderen eerder deze maand beslissen, een handelsmissie van het exportagentschap Flanders Investment and Trade (FIT) naar Saoedi-Arabië te schrappen, aldus De Tijd.

Lees ook:Honger in Jemen

Partner Content