Zowel ontslagnemend premier Yves Leterme als ontslagnemend minister van Defensie Pieter De Crem waarschuwen voor vergeldingsacties na de dood van Osama bin Laden. Met het uitschakelen van het "symbool" bin Laden zal de wereld waakzaam moeten zijn voor aanslagen of wraakacties, aldus de premier.

Ook de Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague reageerde maandag met voorzichtigheid. "Bepaalde elementen van Al-Qaeda zullen de komende weken mogelijk willen bewijzen dat ze nog actief zijn."

Dreigingsniveau

Het Orgaan voor de Coördinatie en de Analyse van de Dreiging (OCAD) sluit niet uit dat het dreigingsniveau in België aangepast wordt. Dat heeft de directeur van het overheidsorgaan, André Vandoren, maandagochtend gezegd tijdens een extra journaal op Eén.

Het niveau van de dreigingsanalyse bedraagt momenteel twee op een schaal van vier. Vandoren zegt dat het OCAD "bijzonder alert" is voor weerwraak door Al-Qaeda en na "de gebeurtenissen van de laatste dagen en weken in onder meer Marokko en Duitsland".

Terreurexpert Claude Moniquet, tevens de directeur van het European Strategic Intelligence and Security Center (ESISC), vindt het noodzakelijk om de veiligheidsmaatregelen in België te verscherpen. Volgens Moniquet moet rekening gehouden worden met vergeldingsacties in de Verenigde Staten, maar ook daarbuiten. "Het is een psychologische slag voor de terroristen. Maar het overlijden van bin Laden, die zal gezien worden als een martelaar, zal op korte en middellange termijn het identiteitsgevoel van de jihadi's versterken."

Vreugdedans niet verstandig

Ook massapsycholoog Hans van de Sande van de Rijksuniversiteit Groningen in Nederland vreest dat de dood van bin Laden gewroken zal worden. "De wraakacties beginnen waarschijnlijk met aanslagen op ambassades of met bomaanslagen op westerse doelen."

Hij noemt de 'vreugdedans' in Amerika niet verstandig, maar dat is volgens hem een rationele reactie op een emotioneel tafereel. "In zo'n geval als de dood van Osama bin Laden doet het er niet toe wat verstandig is. Het is een diepliggend gevoel bij mensen om een overwinning op je tegenstander te vieren, ook al roept deze euforie weer een negatieve reactie op bij de tegenpartij." (TE)

Zowel ontslagnemend premier Yves Leterme als ontslagnemend minister van Defensie Pieter De Crem waarschuwen voor vergeldingsacties na de dood van Osama bin Laden. Met het uitschakelen van het "symbool" bin Laden zal de wereld waakzaam moeten zijn voor aanslagen of wraakacties, aldus de premier. Ook de Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague reageerde maandag met voorzichtigheid. "Bepaalde elementen van Al-Qaeda zullen de komende weken mogelijk willen bewijzen dat ze nog actief zijn." Dreigingsniveau Het Orgaan voor de Coördinatie en de Analyse van de Dreiging (OCAD) sluit niet uit dat het dreigingsniveau in België aangepast wordt. Dat heeft de directeur van het overheidsorgaan, André Vandoren, maandagochtend gezegd tijdens een extra journaal op Eén. Het niveau van de dreigingsanalyse bedraagt momenteel twee op een schaal van vier. Vandoren zegt dat het OCAD "bijzonder alert" is voor weerwraak door Al-Qaeda en na "de gebeurtenissen van de laatste dagen en weken in onder meer Marokko en Duitsland". Terreurexpert Claude Moniquet, tevens de directeur van het European Strategic Intelligence and Security Center (ESISC), vindt het noodzakelijk om de veiligheidsmaatregelen in België te verscherpen. Volgens Moniquet moet rekening gehouden worden met vergeldingsacties in de Verenigde Staten, maar ook daarbuiten. "Het is een psychologische slag voor de terroristen. Maar het overlijden van bin Laden, die zal gezien worden als een martelaar, zal op korte en middellange termijn het identiteitsgevoel van de jihadi's versterken." Vreugdedans niet verstandig Ook massapsycholoog Hans van de Sande van de Rijksuniversiteit Groningen in Nederland vreest dat de dood van bin Laden gewroken zal worden. "De wraakacties beginnen waarschijnlijk met aanslagen op ambassades of met bomaanslagen op westerse doelen." Hij noemt de 'vreugdedans' in Amerika niet verstandig, maar dat is volgens hem een rationele reactie op een emotioneel tafereel. "In zo'n geval als de dood van Osama bin Laden doet het er niet toe wat verstandig is. Het is een diepliggend gevoel bij mensen om een overwinning op je tegenstander te vieren, ook al roept deze euforie weer een negatieve reactie op bij de tegenpartij." (TE)