De uitbarsting van de IJslandse vulkaan Grimsvötn heeft geen impact op Europese of transatlantische vluchten. Naar alle verwachting zal dat zeker zo blijven voor de komende 24 uur.

Dat meldt Eurocontrol, de Europese organisatie die zich bezighoudt met de veiligheid in het luchtvaartverkeer. De situatie wordt op de voet gevolgd.

Aswolk

De vulkaan Grimsvötn, die onder een gletsjer ligt in het zuidoosten van Ijsland, kwam zaterdag tot uitbarsting. Het is de actiefste vulkaan van het land, met negen uitbarstingen tussen 1922 en 2004.

De uitbarsting veroorzaakte een enorme rookontwikkeling. Die zorgde ervoor dat zondagmorgen het IJslandse luchtruim gesloten werd. De aswolk verplaatst zich nu in noordoostelijke richting.

In april vorig jaar barstte een andere vulkaan in IJsland, de Eyjafjallajökull, uit en dat veroorzaakte heel wat problemen voor het internationale vliegverkeer. Uit voorzorg werden meer dan 100.000 vluchten geschrapt. Zo'n 8 miljoen passagiers zagen hun reisplannen gedwarsboomd. (Belga/KVDA) Op YouTube zijn de eerste beelden van de uitbarsting van de Grimsvötn verschenen:

De uitbarsting van de IJslandse vulkaan Grimsvötn heeft geen impact op Europese of transatlantische vluchten. Naar alle verwachting zal dat zeker zo blijven voor de komende 24 uur. Dat meldt Eurocontrol, de Europese organisatie die zich bezighoudt met de veiligheid in het luchtvaartverkeer. De situatie wordt op de voet gevolgd.Aswolk De vulkaan Grimsvötn, die onder een gletsjer ligt in het zuidoosten van Ijsland, kwam zaterdag tot uitbarsting. Het is de actiefste vulkaan van het land, met negen uitbarstingen tussen 1922 en 2004. De uitbarsting veroorzaakte een enorme rookontwikkeling. Die zorgde ervoor dat zondagmorgen het IJslandse luchtruim gesloten werd. De aswolk verplaatst zich nu in noordoostelijke richting. In april vorig jaar barstte een andere vulkaan in IJsland, de Eyjafjallajökull, uit en dat veroorzaakte heel wat problemen voor het internationale vliegverkeer. Uit voorzorg werden meer dan 100.000 vluchten geschrapt. Zo'n 8 miljoen passagiers zagen hun reisplannen gedwarsboomd. (Belga/KVDA) Op YouTube zijn de eerste beelden van de uitbarsting van de Grimsvötn verschenen: