Met de maatregel willen de Amerikanen naar eigen zeggen voorkomen dat Amerikaanse producten worden gebruikt om 'weerloze minderheden' schade te berokkenen.

De betrokken bedrijven en instanties werden op een zwarte lijst gezet van organisaties die een risico vormen voor de nationale veiligheid of de buitenlandse beleidsbelangen. De regering van president Donald Trump is onder meer bezorgd over de rol die ze spelen bij de Chinese onderdrukking van de Oeigoeren, een islamitisch volk in het westen van het land.

Op de zwarte lijst staan onder andere acht Chinese tech-bedrijven zoals de surveillance-bedrijven Hikvision en Dahua. De surveillanceapparatuur van Hikvision zou bijvoorbeeld gebruikt worden in interneringskampen waarin volgens schattingen 1 miljoen Oeigoeren worden vastgehouden.

Volgens minister van Handel Wilbur Ross kunnen de VS de 'brute onderdrukking van etnische minderheden in China niet tolereren'.

De Chinese regering heeft altijd volgehouden dat de kampen in Xinjiang een soort trainingscentra zijn waar extremisme wordt aangepakt en mensen nieuwe vaardigheden krijgen aangeleerd.

De genoemde bedrijven kunnen geen Amerikaanse producten meer kopen.

Nog op de lijst staan twintig instanties, waaronder het Departement voor Openbare Veiligheid van de autonome regio Xinjiang.

Min of meer gelijktijdig sprak president Donald Trump ten overstaan van Amerikaanse media over het handelsoverleg tussen China en de VS later deze week. Daarbij liet hij zich voorzichtig optimistisch uit. 'We denken dat er een kans is dat we iets heel wezenlijks kunnen doen', aldus de president.

Met de maatregel willen de Amerikanen naar eigen zeggen voorkomen dat Amerikaanse producten worden gebruikt om 'weerloze minderheden' schade te berokkenen.De betrokken bedrijven en instanties werden op een zwarte lijst gezet van organisaties die een risico vormen voor de nationale veiligheid of de buitenlandse beleidsbelangen. De regering van president Donald Trump is onder meer bezorgd over de rol die ze spelen bij de Chinese onderdrukking van de Oeigoeren, een islamitisch volk in het westen van het land. Op de zwarte lijst staan onder andere acht Chinese tech-bedrijven zoals de surveillance-bedrijven Hikvision en Dahua. De surveillanceapparatuur van Hikvision zou bijvoorbeeld gebruikt worden in interneringskampen waarin volgens schattingen 1 miljoen Oeigoeren worden vastgehouden. Volgens minister van Handel Wilbur Ross kunnen de VS de 'brute onderdrukking van etnische minderheden in China niet tolereren'. De Chinese regering heeft altijd volgehouden dat de kampen in Xinjiang een soort trainingscentra zijn waar extremisme wordt aangepakt en mensen nieuwe vaardigheden krijgen aangeleerd. De genoemde bedrijven kunnen geen Amerikaanse producten meer kopen. Nog op de lijst staan twintig instanties, waaronder het Departement voor Openbare Veiligheid van de autonome regio Xinjiang. Min of meer gelijktijdig sprak president Donald Trump ten overstaan van Amerikaanse media over het handelsoverleg tussen China en de VS later deze week. Daarbij liet hij zich voorzichtig optimistisch uit. 'We denken dat er een kans is dat we iets heel wezenlijks kunnen doen', aldus de president.