VS zal veto tegen Palestijnse staat stellen

Zoals verwacht hebben de VS nu ook formeel en expliciet aangekondigd dat zij hun veto tegen een Palestijnse staat zullen stellen.

De Verenigde Staten hebben nu ook formeel en expliciet aangekondigd dat zij hun veto gaan stellen tegen de poging van de Palestijnen om bij de Verenigde Naties erkend te worden als staat.

“Indien het tot een stemming (hierover) komt in de VN-Veiligheidsraad, dan zullen de VS hun veto stellen”, deelde woordvoerster Victoria Nuland van het ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag mee.

Die beslissing komt niet onverwacht, want ook al werd aanvankelijk van president Barack Obama een andere houding ten opzichte van Israël verwacht: de VS zijn zich altijd als de grote broer van Israël blijven gedragen.

Ook Duitsland en Nederland “ongelukkig” met Palestijnse vraag

Eerder donderdag had de Palestijnse Autoriteit bevestigd dat zij voor de VN het verzoek gaat indienen om VN-lidmaatschap voor een Palestijnse staat binnen de grenzen van 1967. Woensdag hadden Amerikaanse gezanten nog – vergeefs – geprobeerd om de Palestijnen te doen afzien van hun vraag tot erkenning.

Behalve Israël en de VS zijn ook een aantal Europese landen – Duitsland en Nederland, bijvoorbeeld – ongelukkig met het initiatief, dat volgens hen het “vredesproces”, dat al jaren tot stilstand is gekomen, in gevaar zou brengen.

Binnen de Algemene Vergadering van de VN zijn naar verluidt 140 van de 193 lidstaten voor het Palestijnse initiatief gewonnen. In de Algemene Vergadering kunnen de VS geen gebruik maken van hun vetorecht. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content