VS willen oliewinning voor Amerikaanse kust uitbreiden

04/01/18 om 21:08 - Bijgewerkt om 21:08

Bron: Belga

Volgens het Witte Huis wordt het tijd dat de VS gaan profiteren van de 'enorme energiewaarde' van het land.

VS willen oliewinning voor Amerikaanse kust uitbreiden

Olieplatform ten westen van Santa Barbara © Reuters

De Amerikaanse president Donald Trump wil vanaf 2019 vrijwel alle wateren voor de kust van de Verenigde Staten openstellen voor oliewinning, zo heeft minister voor Natuurlijke Grondstoffen Ryan Zinke bekendgemaakt. Daarmee worden beslissingen van de Democratische president Barack Obama ter bescherming van de kusten tenietgedaan.

Het gaat om negentig procent van de Amerikaanse kustgebieden. Ook in stroken voor de kust van Californië en Florida, waar milieuactivisten zich al jarenlang inzetten voor de bescherming van verfijnde ecosystemen, wordt wat Trump betreft in de toekomst olie gewonnen. Ook is het de bedoeling in 2021 rechten voor oliewinning voor Alaska te veilen.

Het plan illustreert de ambitie van Trump om de ontwikkeling van binnenlandse energie verder aan te jagen. Momenteel vindt de meeste oliewinning plaats in de Golf van Mexico. Volgens het Witte Huis wordt het tijd dat de VS gaan profiteren van de 'enorme energiewaarde' van het land. Sommige gebieden, zoals wateren rondom Amerikaans-Samoa, blijven in de plannen van Trump buiten beschouwing.

Onze partners