VS willen nieuwe VN-sancties tegen Noord-Korea

Amerikaanse VN-ambassadeur Linda Thomas-Greenfield. © belga

De Verenigde Staten willen dat de internationale gemeenschap nieuwe sancties oplegt aan Noord-Korea. De Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties Linda Thomas-Greenfield heeft woensdagavond (lokale tijd) op Twitter aangekondigd dat haar land daartoe een voorstel indient.

Noord-Korea heeft sinds september vorig jaar zes ballistische raketten afgevuurd, in strijd met resoluties van de VN-Veiligheidsraad, schrijft Thomas-Greenfield. De laatste twee lanceringen waren deze maand.

Eerder op woensdag kondigde de Amerikaanse regering al aan dat het sancties oplegde aan vijf Noord-Koreanen, een Rus en een Russisch bedrijf voor betrokkenheid bij het Noord-Koreaanse raketprogramma. Ze zouden Noord-Korea helpen bij het verkrijgen van onderdelen voor wapens.

De VN-Veiligheidsraad vergaderde maandag op verzoek van de permanente leden Verenigde Staten, Frankrijk en Groot-Brittannië over de lancering van vorige week. Ze riepen Noord-Korea op ‘om af te zien van verdere destabiliserende acties’. Een dag later vuurde het dictatoriaal geregeerde Aziatische land opnieuw een raket af. Volgens het Noord-Koreaanse regime zou dat een hypersonische raket zijn geweest, die vijf keer sneller vliegt dan het geluid en daardoor nauwelijks is te onderscheppen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content