Tijdens de vorige rechtstreekse vredesgesprekken in 2007-2008 waren de Verenigde Staten, toen onder George W. Bush, bereid om 100.000 Palestijnse vluchtelingen op te vangen, indien Israël en de Palestijnen een akkoord zouden bereiken.

Dat heeft de voormalige Israëlische premier Ehud Olmert zondag gezegd, melden verschillende media.

Olmert, premier van 2006 tot 2009, onderhandelde destijds met de Palestijnse president Mahmoud Abbas. Nu zit huidig premier Benjamin Netanyahu aan de onderhandelingstafel.

Ook was Olmert naar eigen zeggen bereid om de heilige sites van Jeruzalem, waaronder de Tempelberg en de Klaagmuur, te delen met de Palestijnen.

"Indien we tot een akkoord waren gekomen, dan had dat het aanzien van de wereld en het hele Midden-Oosten veranderd," zei Olmert. "Het is niet onze fout. Als er geen overeenstemming werd bereikt, dan is dat doordat de Palestijnen niet klaar waren om aan te leveren wat wij aangeleverd hadden".

Moratorium

Sinds 2 september voeren Israël en de Palestijnen weer rechtstreekse vredesgesprekken, maar het water tussen beide partijen blijft diep. Netanyahu weigert het moratorium op de uitbreiding van de joodse kolonies op de bezette Westelijke Jordaanoever te verlengen.

De Palestijnen dreigen ermee de onderhandelingstafel te verlaten als de bouwstop niet verlengd wordt. Het moratorium loopt af op 26 september.

Tijdens de vorige rechtstreekse vredesgesprekken in 2007-2008 waren de Verenigde Staten, toen onder George W. Bush, bereid om 100.000 Palestijnse vluchtelingen op te vangen, indien Israël en de Palestijnen een akkoord zouden bereiken. Dat heeft de voormalige Israëlische premier Ehud Olmert zondag gezegd, melden verschillende media. Olmert, premier van 2006 tot 2009, onderhandelde destijds met de Palestijnse president Mahmoud Abbas. Nu zit huidig premier Benjamin Netanyahu aan de onderhandelingstafel. Ook was Olmert naar eigen zeggen bereid om de heilige sites van Jeruzalem, waaronder de Tempelberg en de Klaagmuur, te delen met de Palestijnen. "Indien we tot een akkoord waren gekomen, dan had dat het aanzien van de wereld en het hele Midden-Oosten veranderd," zei Olmert. "Het is niet onze fout. Als er geen overeenstemming werd bereikt, dan is dat doordat de Palestijnen niet klaar waren om aan te leveren wat wij aangeleverd hadden". Moratorium Sinds 2 september voeren Israël en de Palestijnen weer rechtstreekse vredesgesprekken, maar het water tussen beide partijen blijft diep. Netanyahu weigert het moratorium op de uitbreiding van de joodse kolonies op de bezette Westelijke Jordaanoever te verlengen. De Palestijnen dreigen ermee de onderhandelingstafel te verlaten als de bouwstop niet verlengd wordt. Het moratorium loopt af op 26 september.