VS wijzen Cubaanse diplomaten uit na “incident” in Cuba

Een klassieke auto rijdt langs de Amerikaanse ambassade in Havana. © REUTERS

De Verenigde Staten hebben twee Cubaanse diplomaten in Washington huiswaarts gestuurd na een “incident” in Havana waarbij Amerikaans ambassadepersoneel met “verschillende fysieke symptomen” kampte. Dat maakte Haether Nauert, woordvoerster van Buitenlandse Zaken, woensdag bekend.

De feiten dateren al van vorig jaar. De woordvoerster wilde woensdag niet meer informatie kwijt over de aard van de symptomen of het aantal getroffen mensen. Ze bevestigde wel dat sommige van de personeelsleden naar de VS terugkeerden “om medische redenen”.

Volgens The Washington Post zou het gaan om onder meer gehoorverlies, mogelijk veroorzaakt door ultrasoon geluid. “We nemen dit erg serieus”, aldus Nauert. De FBI voert een onderzoek. De Cubaanse diplomaten hebben intussen de VS al verlaten.

Onder de vorige Amerikaanse president Barack Obama werden de diplomatieke banden tussen de VS en Cuba hersteld. Maar huidig president Donald Trump kondigde al aan enkele hervormingen terug te draaien. Hij zou wel de ambassade in Havana behouden.

Partner Content