Dat meldt de Wall Street Journal op basis van anonieme bronnen bij de Amerikaanse overheid. De krant vreest ervoor dat deze nieuwe sancties door Iran kunnen worden beschouwd als een aanval op het nucleair akkoord. De officiële aankondiging van de sancties zou nog deze week gebeuren.

Na het akkoord rond het Iraans atoomprogramma op 14 juli in Wenen, tussen de grootmachten en Teheran, zouden de internationale sancties tegen Iran (of toch dat deel van de sancties dat met het kernprogramma verbonden was) binnenkort worden opgeheven.

'Geen beperkingen'

Maar het land heeft sinds het akkoord wel tweemaal ballistische raketten afgevuurd: één keer in oktober en één keer in november. Een twaalftal bedrijven en individuen die daarbij geholpen hebben, zouden nu gesanctioneerd worden, schrijft de Journal. Amerikanen en buitenlanders zouden geen zaken meer mogen doen met hen, en hun bezittingen in de VS zouden worden bevroren.

Volgens de Amerikaanse autoriteiten staan deze sancties volledig los van het akkoord over het atoomprogramma. De raketten zijn in staat kernkoppen te vervoeren, wat indruist tegen VN-resoluties. Iran zegt dat de ballistische raketten werden afgevuurd om puur defensieve redenen. Ze dienen niet om kernkoppen te vervoeren en zijn dus ook niet in strijd met de VN-verdragen, luidt het. De Iraanse minister van Defensie Hossein Dehghan zegt ook dat zijn land "geen enkele beperking" van dit programma zal aanvaarden.

(Belga/RR)

Dat meldt de Wall Street Journal op basis van anonieme bronnen bij de Amerikaanse overheid. De krant vreest ervoor dat deze nieuwe sancties door Iran kunnen worden beschouwd als een aanval op het nucleair akkoord. De officiële aankondiging van de sancties zou nog deze week gebeuren. Na het akkoord rond het Iraans atoomprogramma op 14 juli in Wenen, tussen de grootmachten en Teheran, zouden de internationale sancties tegen Iran (of toch dat deel van de sancties dat met het kernprogramma verbonden was) binnenkort worden opgeheven. Maar het land heeft sinds het akkoord wel tweemaal ballistische raketten afgevuurd: één keer in oktober en één keer in november. Een twaalftal bedrijven en individuen die daarbij geholpen hebben, zouden nu gesanctioneerd worden, schrijft de Journal. Amerikanen en buitenlanders zouden geen zaken meer mogen doen met hen, en hun bezittingen in de VS zouden worden bevroren. Volgens de Amerikaanse autoriteiten staan deze sancties volledig los van het akkoord over het atoomprogramma. De raketten zijn in staat kernkoppen te vervoeren, wat indruist tegen VN-resoluties. Iran zegt dat de ballistische raketten werden afgevuurd om puur defensieve redenen. Ze dienen niet om kernkoppen te vervoeren en zijn dus ook niet in strijd met de VN-verdragen, luidt het. De Iraanse minister van Defensie Hossein Dehghan zegt ook dat zijn land "geen enkele beperking" van dit programma zal aanvaarden. (Belga/RR)