VS weigeren IS-jihadiste terug te nemen die naar Syrië was vertrokken

© Reuters

De Verenigde Staten zullen een vrouw die eind 2014 uit Alabama was vertrokken om zich bij de terreurorganisatie Islamitische Staat in Syrië aan te sluiten, niet repatriëren. Dat zei minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo woensdag.

‘Mevrouw Hoda Muthana is geen Amerikaans staatsburger en zal niet worden toegelaten in de Verenigde Staten. Ze heeft geen wettelijke basis, geen geldig Amerikaans paspoort, geen recht op een paspoort, noch een visum om naar de Verenigde Staten te komen’, zei Pompeo in een verklaring.

Muthana ging naar de middelbare school en deed hoger onderwijs in Alabama, een staat in het zuiden van de VS. Ze komt uit een moslimgezin, dat in de lokale media heeft gezegd dat het extremistische opvattingen op geen enkele manier tolereert. Haar familie blijft in Alabama en onderneemt nu juridische stappen om haar terugkeer te vergemakkelijken. Ze heeft naar verluidt gezegd dat ze spijt heeft van haar acties.

Ze verliet de VS toen ze 19 was. De nu 24-jarige vrouw behoort tot een groep van ongeveer 1.500 buitenlandse vrouwen en kinderen, die door de Koerden worden vastgehouden in het vluchtelingenkamp Al-Hul. Nadat ze zich had overgegeven aan de Koerdische strijdkrachten, had ze zich in een interview met de Britse krant The Guardian kenbaar gemaakt en haar hoop uitgedrukt terug te mogen keren naar de VS. Ze is online geradicaliseerd geworden en heeft nu spijt van haar beslissingen, zei de moeder van een 18 maanden oude zoon.

Muthana is naar eigen zeggen in 2014 via Turkije naar het toenmalige IS-bolwerk Al-Raqqa in Syrië gereisd, waar ze trouwde met een Australische jihadist. Toen die gedood werd, hertrouwde ze met een Tunesiër, die omkwam tijdens de slag bij Mosoel in Noord-Irak.

In 2018 is ze voor de derde keer getrouwd, deze keer met een Syrische IS-jihadist. Onder de naam ‘Umm Jihad’ verspreidde Muthana op sociale media IS-propaganda, waarbij ze opriep tot ‘het vergieten van Amerikaans bloed’. Ze was een van de meest prominente IS-agitatoren. Muthana zegt nu dat anderen haar Twitter-account hebben beheerd.

De Amerikaanse president Donald Trump eiste afgelopen zondag dat Europa honderden IS-terroristen terugneemt die in Syrië werden gevangengenomen en hen voor de rechter brengt. Anders zullen de VS zich verplicht zien hen vrij te laten, zei Trump.

De Verenigde Staten vragen Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland en andere Europese bondgenoten om meer dan 800 IS-extremisten terug te nemen en te berechten die door de VS in Syrië werden opgepakt, zo klonk het een nieuwe reeks tweets van de president. Veel van die jihadisten zijn gevangen genomen door de SDF, de door Koerden geleide Syrische Democratische Strijdkrachten, die momenteel een laatste IS-bastion in Syrië hebben omsingeld.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content