De uitbreiding van de achtergrondonderzoeken kreeg weliswaar 54 stemmen voor en 46 tegen, maar dat was niet voldoende om de procedurele drempel van 60 stemmen te halen in de honderd zetels grote VS-Senaat. Vier Republikeinen stemden mee met de Democratische meerderheid, maar er waren ook vier Democraten die tegen stemden.

Het amendement was uitgedokterd door de Republikein Pat Toomey uit Pennsylvania en de Democraat Joe Manchin uit West Virginia. Zij hadden gehoopt om met hun compromis over de partijgrenzen heen voldoende senatoren over de streep te trekken. Dat is mislukt.

Nederlaag voor Obama
Zodoende is de poging om strengere vuurwapenregels in te voeren in de VS op sterven na dood. Die kwam op gang na het bloedbad in Newtown (Connecticut) in december. President Obama en de meeste Democraten wilden ook een verbod op semiautomatische wapens en magazijnen voor meer dan tien kogels.

Dat zelfs de eerder bescheiden uitbreiding van de achtergrondonderzoeken niet goedgekeurd raakt, geeft echter aan dat er voor die ander eisen geen hoop op slagen is. Zowat het enige dat nog haalbaar is, zijn maatregelen in de marge rond mentale gezondheidszorg.

'Doelbewust gelogen'
"Dit is een beschamende dag voor Washington", reageerde Obama in het Witte Huis. Hij was omringd door familieleden van de Newtown-slachtoffers en Gabrielle Giffords, de Congresvrouw die in 2011 in het hoofd geschoten werd in Tucson (Arizona).

De president toonde zich bijzonder kwaad. "De wapenlobby en haar bondgenoten hebben doelbewust gelogen over deze wetgeving", sneerde hij. "Al wat er vandaag gebeurd is, is het openhouden van een achterpoortje dat toelaat dat gevaarlijke mensen vuurwapens kunnen kopen."

Veertig procent van de wapenaankopen in de VS gebeuren op wapenbeurzen en via het internet en zijn dus niet onderworpen aan verplichte achtergrondonderzoeken. Transacties in erkende wapenwinkels zijn dat wekl.

Eerste ronde
Obama wees erop dat 90 procent van de Amerikaanse bevolking voorstander is van universele achtergrondonderzoeken en liet niet na om er in één adem op te wijzen dat 90 procent van zijn partijgenoten voor het amendement gestemd hebben terwijl 90 procent van de Republikeinen tegen stemden.

Obama stelde dat dit wat hem betreft slechts de eerste ronde is en riep de bevolking op om hun politieke verteenwoordigers de rekening te presenteren aan de stembus. "Als dit Congres weigert te luisteren, zal de echte impact van de kiezers moeten komen."

De uitbreiding van de achtergrondonderzoeken kreeg weliswaar 54 stemmen voor en 46 tegen, maar dat was niet voldoende om de procedurele drempel van 60 stemmen te halen in de honderd zetels grote VS-Senaat. Vier Republikeinen stemden mee met de Democratische meerderheid, maar er waren ook vier Democraten die tegen stemden. Het amendement was uitgedokterd door de Republikein Pat Toomey uit Pennsylvania en de Democraat Joe Manchin uit West Virginia. Zij hadden gehoopt om met hun compromis over de partijgrenzen heen voldoende senatoren over de streep te trekken. Dat is mislukt. Nederlaag voor Obama Zodoende is de poging om strengere vuurwapenregels in te voeren in de VS op sterven na dood. Die kwam op gang na het bloedbad in Newtown (Connecticut) in december. President Obama en de meeste Democraten wilden ook een verbod op semiautomatische wapens en magazijnen voor meer dan tien kogels. Dat zelfs de eerder bescheiden uitbreiding van de achtergrondonderzoeken niet goedgekeurd raakt, geeft echter aan dat er voor die ander eisen geen hoop op slagen is. Zowat het enige dat nog haalbaar is, zijn maatregelen in de marge rond mentale gezondheidszorg.'Doelbewust gelogen' "Dit is een beschamende dag voor Washington", reageerde Obama in het Witte Huis. Hij was omringd door familieleden van de Newtown-slachtoffers en Gabrielle Giffords, de Congresvrouw die in 2011 in het hoofd geschoten werd in Tucson (Arizona). De president toonde zich bijzonder kwaad. "De wapenlobby en haar bondgenoten hebben doelbewust gelogen over deze wetgeving", sneerde hij. "Al wat er vandaag gebeurd is, is het openhouden van een achterpoortje dat toelaat dat gevaarlijke mensen vuurwapens kunnen kopen." Veertig procent van de wapenaankopen in de VS gebeuren op wapenbeurzen en via het internet en zijn dus niet onderworpen aan verplichte achtergrondonderzoeken. Transacties in erkende wapenwinkels zijn dat wekl. Eerste ronde Obama wees erop dat 90 procent van de Amerikaanse bevolking voorstander is van universele achtergrondonderzoeken en liet niet na om er in één adem op te wijzen dat 90 procent van zijn partijgenoten voor het amendement gestemd hebben terwijl 90 procent van de Republikeinen tegen stemden. Obama stelde dat dit wat hem betreft slechts de eerste ronde is en riep de bevolking op om hun politieke verteenwoordigers de rekening te presenteren aan de stembus. "Als dit Congres weigert te luisteren, zal de echte impact van de kiezers moeten komen."