VS waarschuwen voor 'mogelijke aanslagen' tijdens EK Voetbal - maar 'geen specifieke dreiging'

01/06/16 om 04:06 - Bijgewerkt om 04:06

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt zijn burgers dat het Europees kampioenschap voetbal, dat volgende maand plaatsvindt in Frankrijk, het doelwit zou kunnen worden van aanslagen.

VS waarschuwen voor 'mogelijke aanslagen' tijdens EK Voetbal - maar 'geen specifieke dreiging'

Admiraal John Kirby, woordvoerder van Buitenlandse Zaken © EPA

Dat blijkt uit een mededeling op de website van Buitenlandse Zaken. Ook andere grote evenementen, zoals de Wereldjongerendagen die dit jaar in Polen plaatsvinden, lopen volgens het ministerie het risico een doelwit te worden.

"Als een onderdeel van de continue inspanningen van het ministerie van Buitenlandse Zaken om Amerikanen die naar het buitenland reizen op de hoogte te houden van de relevante gebeurtenissen, waarschuwen we de Amerikaanse burgers voor het risico op mogelijke terroristische aanslagen tegen Europa, tegen grote evenementen, toeristische sites, restaurants, commerciële centra en het openbaar vervoer", aldus Buitenlandse Zaken.

'Mogelijk kwetsbaar'

Woordvoerder John Kirby verklaarde dat hij geen weet heeft van "specifieke geloofwaardige terroristische dreigingen" tegen Europese evenementen. Het ministerie vermeldt in het bericht specifiek het EK voetbal, dat plaatsvindt van 10 juni tot 10 juli in Frankrijk, en de Wereldjongerendagen, die "naar schatting meer dan 2,5 miljoen bezoekers zullen lokken naar Krakau, in Polen, tussen 26 en 31 juli". Buitenlandse Zaken verklaart echter ook dat ook andere Europese landen "mogelijk kwetsbaar" zijn voor aanslagen.

Voor het EK worden ongeveer 1 miljoen buitenlanders verwacht die in tien Franse stadions wedstrijden zullen bijwonen. Buitenlandse Zaken benadrukt dat Frankrijk de noodtoestand heeft verlengd tot 26 juli, tot het einde van Euro 2016 en de Tour de France, die plaatsvindt van 2 tot 24 juli. Frankrijk zet voor het Europees kampioenschap meer dan 90.000 politieagenten, soldaten en bewakingsagenten in, en plant ook om antidronetechnologie in te zetten.

(Belga/RR)

Onze partners