Volgens Jay Carney, de woordvoerder van president Barack Obama, is het "onbetwistbaar" dat chemische wapens op grote schaal ingezet werden tegen onschuldige burgers.

"We menen dat er amper twijfel bestaat dat Syrië (het Assad-regime; red.) verantwoordelijk is", zei hij in Washington. "Omdat ze de controle behouden hebben over het arsenaal chemische wapens. Enkel zij hebben de middelen om met raketten chemische wapens te gebruiken."

VS-minister van Buitenlandse Zaken John Kerry beticht Damascus ervan dat het de VN-experts vijf dagen lang de toegang geweigerd heeft tot de plaatsen waar gifgas zou gebruikt zijn. Bovendien heeft het regime door de verdere beschieting van de wijk bewijsmateriaal vernietigd. "Dit is niet de houding van een regering die niets te verbergen heeft", zei Kerry in Washington aan de pers.

Militair optreden

De VS en de internationale gemeenschap beraden zich over de situatie in Syrië. In Washington gonst het van de geruchten over nakend Amerikaans militair optreden. Mogelijk worden er kruisraketten ingezet. Een extra oorlogsschip is naar de regio gestuurd.

VS-Minister van Defensie Chuck Hagel stelt dat de militairen klaar zijn voor actie, maar dat er tot nader order geen orders uitveraadigd zijn. Daar zal president Barack Obama binnenkort over beslissen.

Jay Carney wou niet zeggen op welke manier president Obama zal reageren reageren op de gifgasaanval. "We wegen de mogelijkheden af en de president zal een beslissing nemen."

Geen twijfel

ohn Kerry noemde de vermeende handelswijze van de Syrische regering een "morele obsceniteit". "Wat we de vorige week in Syrië gezien hebben, schokt het bewustzijn van de hele wereld."

Kerry zei niet letterlijk dat het regime van Bashar al-Assad achter het gebruik van chemische wapens vorige week in de rand van Damascus schuil gaat. Maar hij liet er geen twijfel over bestaan dat de VS daarvan overtuigd zijn. De VS beschikken bovendien over bijkomende bewijzen waarover ze met de bondgenoten overleggen. Die zoudenlater willen vrijgegeven worden.

Excuses en dubbelzinningheden

"Ondanks de excuses en dubbelzinnigheden, die gefabriceerd werden, is dit onbetwistbaar", zei Kerry met het oog op het regime in Damascus. Voorts meende Kerry dat de opdracht van de VN-experten er enkel in bestaat om vast te stellen of er al dan niet gifgas is gebruikt. Niet welk kamp in de burgeroorlog dat gedaan heeft.

Bij de aanval kwamen volgens de Syrische oppositie 1300 mensen om het leven in de buitenwijk van Damascus. Artsen Zonder Grenzen heeft 355 overlijdens bevestigd. Pas maandag liet de Syrische regering, vijf dagen na de aanval, VN-waarnemers toe om de vermoedelijke plek van de gifgasaanval te inspecteren. (Belga/TV)

Volgens Jay Carney, de woordvoerder van president Barack Obama, is het "onbetwistbaar" dat chemische wapens op grote schaal ingezet werden tegen onschuldige burgers. "We menen dat er amper twijfel bestaat dat Syrië (het Assad-regime; red.) verantwoordelijk is", zei hij in Washington. "Omdat ze de controle behouden hebben over het arsenaal chemische wapens. Enkel zij hebben de middelen om met raketten chemische wapens te gebruiken." VS-minister van Buitenlandse Zaken John Kerry beticht Damascus ervan dat het de VN-experts vijf dagen lang de toegang geweigerd heeft tot de plaatsen waar gifgas zou gebruikt zijn. Bovendien heeft het regime door de verdere beschieting van de wijk bewijsmateriaal vernietigd. "Dit is niet de houding van een regering die niets te verbergen heeft", zei Kerry in Washington aan de pers.Militair optreden De VS en de internationale gemeenschap beraden zich over de situatie in Syrië. In Washington gonst het van de geruchten over nakend Amerikaans militair optreden. Mogelijk worden er kruisraketten ingezet. Een extra oorlogsschip is naar de regio gestuurd. VS-Minister van Defensie Chuck Hagel stelt dat de militairen klaar zijn voor actie, maar dat er tot nader order geen orders uitveraadigd zijn. Daar zal president Barack Obama binnenkort over beslissen. Jay Carney wou niet zeggen op welke manier president Obama zal reageren reageren op de gifgasaanval. "We wegen de mogelijkheden af en de president zal een beslissing nemen."Geen twijfel ohn Kerry noemde de vermeende handelswijze van de Syrische regering een "morele obsceniteit". "Wat we de vorige week in Syrië gezien hebben, schokt het bewustzijn van de hele wereld." Kerry zei niet letterlijk dat het regime van Bashar al-Assad achter het gebruik van chemische wapens vorige week in de rand van Damascus schuil gaat. Maar hij liet er geen twijfel over bestaan dat de VS daarvan overtuigd zijn. De VS beschikken bovendien over bijkomende bewijzen waarover ze met de bondgenoten overleggen. Die zoudenlater willen vrijgegeven worden. Excuses en dubbelzinningheden "Ondanks de excuses en dubbelzinnigheden, die gefabriceerd werden, is dit onbetwistbaar", zei Kerry met het oog op het regime in Damascus. Voorts meende Kerry dat de opdracht van de VN-experten er enkel in bestaat om vast te stellen of er al dan niet gifgas is gebruikt. Niet welk kamp in de burgeroorlog dat gedaan heeft. Bij de aanval kwamen volgens de Syrische oppositie 1300 mensen om het leven in de buitenwijk van Damascus. Artsen Zonder Grenzen heeft 355 overlijdens bevestigd. Pas maandag liet de Syrische regering, vijf dagen na de aanval, VN-waarnemers toe om de vermoedelijke plek van de gifgasaanval te inspecteren. (Belga/TV)