VS vuren 59 raketten af op Syrië als vergelding voor gifgasaanval

Tomahawk-raket (archieffoto). © REUTERS

De Verenigde Staten hebben 59 raketten afgevuurd op Syrische regeringsdoelwitten. Het Witte Huis en de Syrische staatstelevisie hebben de aanval inmiddels bevestigd.

  • Minder dan 72 uur na de gifgasaanval in Syrië reageren de Verenigde Staten met een doelgerichte aanval op een luchtmachtbasis.
  • De Russen, bondgenoten van de Syrische president Assad, waren op voorhand gewaarschuwd.
  • De Syrische oppositie en de bondgenoten van de VS reageren tevreden. Rusland is scherp.

CNN meldt dat het om 59 Tomahawk-langeafstandsraketten gaat. Volgens de Washington Post werden ze afgevuurd vanaf twee oorlogsschepen op de Middellandse Zee. Het doel was een basis met de naam Shayrat in de provincie Homs. Naar alle waarschijnlijkheid is dat de plek vanwaar de vliegtuigen die de chemische aanval op Idlib eerder deze week uitvoerden vertrokken. Een defensiewoordvoerder liet weten dat startbanen, vliegtuigen en tank-punten het doelwit waren.

De luchtaanval eiste volgens Syrische staatsmedia negen burgerdoden en zou als vergelding voor de gifgasaanval van afgelopen dinsdag gelden. Daarbij kwamen tot nu toe 86 mensen om het leven.

Volgens Defensie in Moskou hebben slechts 23 van de 59 raketten hun doel bereikt. Naar de andere Tomahawks wordt nog gezocht. ‘De doeltreffendheid van de Amerikaanse raketaanval op de luchtmachtbasis was extreem laag’, zei woordvoerder Igor Konasjenkov. Bij de aanval werden naast de negen gevechtsvliegtuigen ook een depot, een kantine en een radarstation vernietigd. De luchtafweer van de Syrische strijdkrachten wordt ook versterkt, gaf Konasjenko mee.

Donderdagavond Amerikaanse tijd gaf het Pentagon een video van de raketlanceringen vrij.

President Donald Trump en zijn minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson hadden eerder op de dag aangekondigd dat militaire acties tegen het regime niet uitgesloten waren. Rusland had de VS eerder op de avond tijdens de zitting van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties nog gewaarschuwd voor de negatieve gevolgen van een militaire interventie in Syrië. ‘Als er militaire acties zijn, zal de hele verantwoordelijkheid rusten op de schouders van diegenen die het tragische en bedenkelijke initiatief namen’, zei de Russische ambassadeur Vladimir Safronkov na de zitting van de V-raad, waar opnieuw geen akkoord werd bereikt over het VN-standpunt over de aanval.

In een ontwerpresolutie vroegen verschillende leden nog om een onderzoek te openen naar de aanval, en het Syrische regime op te leggen om mee te werken aan de onderzoeken. Volgens de laatste berichten waren er Russen aanwezig op de bases die gebombardeerd werden.

Vitaal voor nationale veiligheid

‘Dinsdag voerde dictator Bashar al-Assad een vreselijke aanval met chemische wapens uit tegen onschuldige burgers. Door een dodelijk zenuwgas te gebruiken, heeft Assad hulpeloze mannen, vrouwen en kinderen verstikt’, aldus president Trump in een toespraak. ‘De aanval in Syrië is vitaal voor de nationale veiligheid van de Verenigde Staten.’

Hij roept de ‘geciviliseerde landen’ op om de VS te vervoegen ‘om een einde te maken aan de slachtingen en het bloedvergieten in Syrië’, aldus persagentschap Associated Press.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

‘Jarenlang hebben de VS geprobeerd om het gedrag van Assad te veranderen, maar die pogingen faalden en faalden op een zeer dramatische manier’, aldus de president nog. ‘Het resultaat is de vluchtelingencrisis die erger wordt en een verdere destabilisatie die de VS en hun bondgenoten bedreigt.’

De Verenigde Staten hebben steeds gestreefd naar een politieke oplossing in Syrië. Ze leiden de internationale coalitie tegen terreurgroep Islamitische Staat (IS) in Syrië en Irak, die luchtaanvallen uitvoert tegen IS-doelwitten, maar het is de eerste keer dat de VS een gerichte aanval uitvoerde tegen het regime.

‘Rusland op de hoogte gebracht’

De Verenigde Staten hadden verschillende landen, waaronder Rusland, op de hoogte gebracht van de raketaanval op de Syrische luchtmachtbasis van Shayrat, die een reactie was op de gifgasaanval van dinsdag in het land. Dat heeft het Pentagon donderdagavond gemeld. De VS hebben Rusland wel niet om toestemming gevraagd, benadrukt minister van Buitenlandse Zaken Tillerson.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Buitenlandminister Tillerson heeft vanuit het ‘Winter White House’ in Mar-a-Lago Rusland er donderdag nog van beschuldigd zijn verantwoordelijkheden niet te hebben nagekomen. Daarnaast benadrukt Tillerson dat de VS met Rusland geen afspraken hebben gemaakt over de aanval, of aan Rusland goedkeuring hebben gevraagd.

Donderdag waarschuwde de Russische ambassadeur bij de Verenigde Naties de Verenigde Staten nog voor een militaire operatie in Syrië. Rusland, de belangrijkste bondgenoot van Syrië, voert al sinds september 2015 luchtaanvallen uit in Syrië.

Gouverneur Homs: ‘Tijd nodig om schade te evalueren’

Bij de Amerikaanse aanval zijn doden gevallen. Dat meldt de gouverneur van de provincie Homs, waar de basis van Sharyat is gevestigd. Eerder meldden de staatsmedia al dat de basis ‘zwaar beschadigd’ werd door de aanval met 59 raketten. Volgens een Syrische militaire bron zou de aanval minstens twee landingsbanen hebben vernietigd, en brandstofopslagplaatsen in brand hebben gestoken.

Partner Content