VS vrezen voor nieuwe aanslagen

Amerikaanse inlichtingendiensten beschikken over “specifieke en geloofwaardige” informatie over terroristische dreigingen tegen de VS in verband met de tiende verjaardag van 9/11.

Dat heeft een Amerikaanse volksvertegenwoordiger gezegd.

“De dreiging is specifiek, geloofwaardig, maar niet bevestigd”, zei Peter King op CNN. “Er is dus geen enkele reden om aan te nemen dat het ook echt waar zou zijn.” Ook Michael Bloomberg, de burgemeester van New York, bevestigde die “geloofwaardige informatie”. Maar hij zei wel dat de berichten zelf niet bevestigd zijn. Hij zei dat extra waakzaamheid geboden is, aangezien “terroristen de verjaardag van 9/11 als een kans (zien) om opnieuw toe te slaan.”

‘Gedetailleerd complot al-Qaida’

Ook al zijn de berichten dus niet bevestigd, volgens CBS News onderzoeken Amerikaanse functionarissen een “gedetailleerd complot van al-Qaida” voor een autobom op bruggen en tunnels in New York of Washington. Bloomberg kondigde aan dat ze het wegslepen van verkeerd geparkeerde wagens zullen opvoeren en de aandacht voor bruggen en tunnels zullen opdrijven. Rugzakken en tassen in de metro zullen ook gecontroleerd worden, deelde het hoofd van de New Yorkse politie, Ray Kelly, mee. Er zullen ook extra explosievenhonden ingezet worden. Bloomberg stelde zijn stadsgenoten gerust door te zeggen dat hij gewoon de metro zal nemen.

Grensstreek Pakistan en Afghanistan

Het klinkt dat de informatie afkomstig zou zijn uit de grensstreek tussen Pakistan en Afghanistan. Er zou sprake zijn van een aanslag met een bomauto en er wordt van drie verdachten gesproken. Die zouden volgens CBS News wel al in de VS zijn.

Volgens CNN en andere televisiezenders zou zowel New York als Washington genoemd zijn als mogelijke doelwit van een aanslag. Komende zondag zullen de aanslagen van 11 september 2001 precies tien jaar oud zijn. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content