Automatische update:
Aan
Uit
De nieuwste eerst De oudste eerst
Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Overzicht: voor Trump is de Republikeinse race nu voorbij

Trump won overdonderend, Hillary Clinton met net iets minder overwicht, maar zij is dan weer dichter bij de nominatie. Lees hier het overzicht van wat er vannacht in de Amerikaanse politiek gebeurde.

REUTERS
© REUTERS
Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Drudge: EliminaTED

De conservatieve site Drudge Report, die al lang Donald Trumps kandidatuur steunt, geeft deze titel aan het verkiezingsnieuws: EliminaTED, de cominatie tussen geëlimineerd en TED Cruz. Geëlimineerd is de senator uit Texas niet, maar als hij volgende week in Indiana niet met overmacht wint, zal liedje snel uitgezongen zijn.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Hillary Clinton wint in Connecticut

CNN voorspelt dat Hillary Clinton wint in Connecticut. Clinton staat met 80 procent van de stemmen geteld ruim 2 procent voor, en er komen alleen nog stemmen uit delen van de staat die in meerderheid Clinton verkiezen...

Clinton won met grote voorsprong in Pennsylvania, Maryland en Delaware, en Sanders won fors in Rhode Island, tegen de peilingen in.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Trump: wat mij betreft, is de race voorbij

Donald Trump spreekt nu. Hij houdt het voor zijn doen vrij rustig, glimt in zijn overwinning. Hij wint met twee tegenstanders en behaalt 60 procent. "Ik was altijd goed in wiskunde: 60 procent in een verkiezing met drie is lastig". "Het is voorbij", zegt hij over de Republikeinse voorverkiezing, "wat mij betreft, is het voorbij".

Hij heeft zich, zegt hij terecht of ten onrechte, geconcentreerd op de eerste ronde.

Een journalist vraagt hem of hij zich nu anders, minder hatelijk, zal gedragen. "Waarom zou ik veranderen?" Ik gedraag me anders als ik met tien mensen praat, dan met 25.000. "Ik zal me misschien anders gedragen maar mijn denkproces blijft hetzelfde".

Tegen het einde is hij minder ingetogen: "Als Hillary Clinton een man was, zou ze geen vijf procent van de stemmen halen".

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Hillary nu nipt aan de leiding in Connecticut

Met tweederde van de stemmen geteld, heeft Hillary Clinton een minieme voorsprong in Connecticut. Ze staat op 49,1 procent tegen 49 procent voor Bernie Sanders.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Trump heeft een enorme voorsprong

Niet alle stemmen zijn geteld maar de voorlopige cijfers zijn overdonderend. Donald Trump wint in Pennsylvania met ruim 58 procent van de stemmen, in Maryland met ruim 56 procent, in Delaware met 61 procent, met 64 procent in Rhode Island en ruim 58 procent in Connecticut. Het beste wat zijn Republikeinse tegenstanders John Kasich of Ted Cruz konden behalen, was de 27,7 procent die Kasich in Connecticut bereikte.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Sanders heeft nog 800 stemmen voorsprong in Connecticut

Met iets meer dan 60 procent van de stemmen geteld is de voorsprong van Bernie Sanders onder het half procent gezakt. Hij ligt welgeteld 800 stemmen voor op Hillary Clinton.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Hillary Clinton heeft meer dan 2.000 delegates

In verdiende delegates staat Hillary Clinton voorlopig op 1.596, terwijl Sanders op 1.281 staat (in de tussenstand van The New York Times). Met superdelegates (stemmen van partijbonzen) erbij is de kloof enorm. Clinton staat voorlopig op 2.115 en Bernie Sanders op 1.320. 2.383 geeft de meerderheid bij de Democraten.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Sanders heeft nog altijd lichte voorsprong in Connecticut

Bernie Sanders ligt, met 40 procent van de stemmen geteld, nog één procent voor op Hillary Clinton in de staat Connecticut. Maar volgens de analyse van CNN zijn in delen van de staat waar Clinton wint, nog minder stemmen geteld, terwijl in de delen waar Sanders een voorsprong heeft, de meeste stemmen geteld zouden zijn.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Hillary Clinton: we moeten zowel dromen als doen

Hillary Clinton speecht terwijl de media haar verlies in Rhode Island aankondigen.

Ze heeft het meer over Donald Trump dan over Bernie Sanders. Ze belooft "bruggen te bouwen" richting de aanhang van Sanders.

"Dit is hoe vooruitgang geboekt wordt", zegt ze, "We moeten zowel dromers zijn als doeners".

"Onlangs beschuldigde Donald Trump me ervan de vrouwenkaart te spelen. Wel, als de vrouwenkaart spelen, betekent dat ik vecht voor loonsgelijkheid en zwangerschapsverlof, dan kaart ik mee".

Ze eindigt met een zinnetje dat allicht deel zal gaan uitmaken van haar campagne.

Ik wil een toekomst, zegt ze, "where love trumps hate' - waar liefde haat overtroeft - uiteraard een verwijzing naar de naam van haar waarschijnlijke tegenstander.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Sanders wint in Rhode Island

Politico en The Huffington Post roepen Bernie Sanders uit tot winnaar in Rhode Island, waar ongeveer een derde van de stemmen geteld is, en Sanders meer dan 10 procent voorligt op Hillary Clinton. In de staat Connecticut ligt Sanders ongeveer 2,5 procent voor, ook met een derde van de stemmen geteld.

Sanders doet het dus opnieuw beter dan in de peilingen, al zal Hillary Clinton, die momenteel haar overwinningsspeech houdt, meer delegates binnenhalen en haar voorsprong vergroten.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Trump wint volop delegates

Er staan 172 delegates op het spel bij de Republikeinen vanavond, waarvan 54 uit Pennsylvania ongebonden blijven. Van de resterende 118 zal het merendeel naar Trump gaan. Trump begon de dag op 844 delegates en staat volgens The New York Times nu al op 926. En hij krijgt vannacht zeker nog delegates bij. Zoals bekend heeft hij 1.237 delegates nodig voor de nominatie.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Bernie Sanders ligt voorop in Rhode Island en Connecticut

Met minder dan een vijfde van de stemmen geteld, ligt Bernie Sanders licht voor in Connecticut en iets forser voor in Rhode Island.

Het zijn twee staten met veel studenten, en in Rhode Island mogen niet-partijleden meestemmen, wat doorgaans beter is voor Sanders.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Hillary Clinton wint in Pennsylvania

In de feitelijke tellingen werd het verschil steeds groter en CNN roept Hillary Clinton nu uit tot overwinnaar in de belangrijkste staat van de avond, Pennsylvania.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Clinton wint in Delaware

Hillary Clinton wordt nu ook uitgeroepen tot winnaar in Delaware, onder meer door Politico. In Maryland was ze eerder tot winnaar uitgeroepen. In de resterende staten, Pennsylvania, Rhode Island en Connecticut, is het echter te nipt om al een winnaar uit te roepen.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Donald Trump wint ook in Delaware

Het is vijf of vijf voor de Republikeinse koploper Donald Trump. Hij wint de voorverkiezing in de staat Delaware.

Delaware is winner takes all, dus alle 16 delegates gaan naar Trump.

In de andere staten wordt het nog afwachten hoe groot de voorsprong is.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Donald Trump wint in Rhode Island

Ook in Rhode Island wint Donald Trump. Dat is vier van de vijf. Alleen Delaware blijft nu nog over, en ook daar leidde hij in de peilingen.

Bij de Democraten is er in Rhode Island, voorlopig, goed nieuws voor Bernie Sanders. Met 4 procent van de stemmen geteld heeft Sanders een lichte voorsprong op Hillary Clinton.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Sanders verwijst naar nationale peilingen als teken van hoop

Minuten na het sluiten van de stembureaus spreekt Bernie Sanders. "We hebben meer dan 1.200 delegates gewonnen", zegt hij, "en in de laatste weken tonen de nationale peilingen ons geen 60 procent achterop, zoals een jaar geleden, maar enkele peilingen geven ons een paar procent voorsprong".

Hij hekelt het systeem waarbij vele kiezers geweerd worden, en waarbij onafhankelijken vaak niet kunnen deelnemen. Die onafhankelijken zullen wel stemmen in november, zegt hij. Hij ziet er niet vrolijk uit, maar hij gaat zeker door. Hij herhaalt dat hij in de peilingen betere resultaten heeft in een duel met Donald Trump dan Hillary Clinton.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Donald Trump wint drie staten

Onmiddellijk na het sluiten van de stembureaus wordt Donald Trump op CNN uitgeroepen tot Republikeinse winnaar in de staten Maryland, Pennsylvania en Connecticut. De resterende staten Rhode Island en Delaware moeten nog uitgeroepen worden. Hillary Clinton wordt bij de Democraten uitgeroepen tot winnaar in Maryland.

Hoe groot de verschillen zijn, moet nog blijken. CNN baseert zich vooral op exitpolls. In de resterende staten, Rhode Island en Delaware, heeft de zender geen exitpolls laten uitvoeren.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Snel uitslagen verwacht

In de vijf staten Pennsylvania, Delaware, Rhode Island, Connecticut en Maryland gaan de stembussen op 2 uur Belgische tijd dicht. Er wordt op Amerikaanse nieuwszenders verondersteld dat vrijwel meteen enkele uitslagen bekendgemaakt zullen worden.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Hillary Clinton ook in Indiana

Zoals Ted Cruz voert ook Hillary Clinton vandaag campagne in Indiana.

Maar terwijl Cruz verwacht in de vijf staten waar vandaag gekozen wordt zwaar onderuit te gaan, verwacht Clinton het tegendeel: winst over de hele lijn. In een interview met tv-zender MSNBC hekelde ze haar Republikeinse tegenhanger Donald Trump; "Als je president van de VS wilt zijn, moet je de VS leren kennen. Dan kun je niet gewoon af en aan reizen in dat grote vliegtuig, landen, een grote toespraak houden en iedereen beledigen aan wie je denkt".

Ze zei ook dat ze geen druk zal uitoefenen op haar Democratische tegenstander Bernie Sanders om uit de race te stappen.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Donald Trump neemt vrijaf

Donald Trump voerde vandaag geen campagne. Hij zal wel in New York de pers en/of aanhangers toespreken om 3 uur in de Belgische nacht. Tegen dan zouden de resultaten moeten duidelijk zijn. Om 2 uur sluiten de kiesbureaus.

Trump maakte van zijn vrije uren gebruik om ongevraagd advies te geven aan zijn Democratische rivaal Bernie Sanders. Hij vindt dat Sanders als onafhankelijke moet opkomen...

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

John Kasich, de derde, hoopt op te schuiven naar... de derde plaats

Dat dit bizarre verkiezingen zijn, zal niemand meer verbazen, maar John Kasich heeft vanavond toch wel een heel vreemde ambitie. De verre derde bij de Republikeinen hoopt (tegen beter weten) om derde te worden.

Hij is weliswaar nu al derde in delegates bij de nog campagne voerende Republikeinse kandidaten, maar hij ligt qua delegates (148) nog altijd achter bij Marco Rubio (171), die al weken geleden zijn campagne stopzette, en staat dus eigenlijk op de vierde plaats. Er staan vannacht 172 Republikeinse delegates op het spel, en het zou iedereen verbazen mocht Kasich de nodige 23 halen om Rubio bij te benen.

Trump steekt de voorbije dagen de draak met Kasichs eetgewoonten. De gouverneur van Ohio houdt tijdens de campagne niet op met eten, en volgens The Donald doet hij dat met "wanstaltig" grote beten.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Ted Cruz voert al campagne in Indiana

Bij de Republikeinen is de Ted Cruz-campagne somber over vanavond en is ze, zoals vorige week in New York, al elders. Dit keer voert Cruz campagne in Indiana, waar volgende week gekozen wordt. Daar ligt Trump in de peilingen niet heel veel voor, en na het pact tussen Cruz en Kasich ziet Cruz er een goede kans op winst.

Hij liet ook uitschijnen dat hij Carly Fiorina, zelf gewezen presidentskandidaat, overweegt als kandidaat-vicepresident. Maar eerst moet hij Donald Trump van de nominatie weghouden.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Kan Bernie Sanders winnen in Rhode Island?

Het ziet er in de vijf staten die vandaag hun voorverkiezingen - Maryland, Pennsylvania, Connecticut, Rhode Island en Delaware - niet goed uit voor de uitdagers. In peilingen worden ze zwaar geklopt door Trump bij de Republikeinen en Hillary Clinton bij de Democraten. Bernie Sanders, bij monde van campagneleden, heeft zijn hoop gesteld op Rhode Island, met een grote populatie aan studenten. Ook is de vraag of hij eindelijk Clinton kan kloppen in een grotere stad - wat hij tot dusver niet kon. Hij heeft onder meer uitvoerig campagne gevoerd in Philadelphia, de grootste stad van Pennsylvania.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Kunnen afspraken tussen Cruz en Kasich koploper Trump afremmen?

De koplopers in beide partijen, Hillary Clinton bij de Democraten, Donald Trump bij de Republikeinen, worden zelfzekerder. Kunnen Ted Cruz en John Kasich met hun pact alsnog Trump afremmen?

Lees hier een voorbeschouwing op wat er vanavond op het spel staat.

REUTERS
© REUTERS