'De eerste Amerikaanse aanvallen tegen doelwitten van Daesh (Arabisch acroniem voor IS) hebben vandaag plaatsgevonden', deelde de eerste minister van de door de VN gesteunde Libische regering, Fayez al-Sarraj, maandag mee tijdens een televisietoespraak. Daarbij zijn in de havenstad Sirte, een IS-bolwerk 450 kilometer ten oosten van de hoofdstad Tripoli, 'zware verliezen toegebracht' aan de jihadisten, aldus Al-Sarraj.

Het Pentagon bevestigt dat er luchtaanvallen zijn uitgevoerd op vraag van de Libische regering met goedkeuring van president Barack Obama.

Geen grondtroepen

Woordvoerder Peter Cook van het Pentagon zei dat de aanvallen voortgezet zullen worden, maar een woordvoerder van het Witte Huis benadrukte dat de strijd 'zich zal beperken tot de luchtaanvallen en het uitwisselen van inlichtingen'. Er zal dus 'geen enkele Amerikaanse soldaat deelnemen aan het grondoffensief van de regering'.

Sinds mei proberen de Libische regeringstroepen, met steun van de VN, het IS-bastion Sirte onder controle te krijgen. Maar de terreurorganisatie biedt hevig weerwerk, met tegenaanvallen en aanslagen met autobommen.

Khaddafi

IS lijdt zware verliezen in Syrië en Irak, maar kreeg de afgelopen maanden steeds meer voet aan grond in Libië, tot grote ongerustheid van Europa en de Verenigde Staten. De jihadisten maakten er gebruik van een machtsvacuüm dat is ontstaan na de val van Muammar Khaddafi in oktober 2011.

Washington had eerder dit jaar al laten verstaan een nieuwe militaire actie in Libië te overwegen, vier jaar na het omstreden luchtoffensief in het Noord-Afrikaanse land dat de val van Khaddafi bespoedigde.

In een interview op Knack.be voorspelde Midden-Oosten-kenner Koert Debeuf eind 2015 al dat de aandacht van IS naar Libië zou verplaatsen en dat het Westen 'geen andere keuze zou hebben dan opnieuw ten oorlog te trekken in Libië'. (KVDA)

'De eerste Amerikaanse aanvallen tegen doelwitten van Daesh (Arabisch acroniem voor IS) hebben vandaag plaatsgevonden', deelde de eerste minister van de door de VN gesteunde Libische regering, Fayez al-Sarraj, maandag mee tijdens een televisietoespraak. Daarbij zijn in de havenstad Sirte, een IS-bolwerk 450 kilometer ten oosten van de hoofdstad Tripoli, 'zware verliezen toegebracht' aan de jihadisten, aldus Al-Sarraj. Het Pentagon bevestigt dat er luchtaanvallen zijn uitgevoerd op vraag van de Libische regering met goedkeuring van president Barack Obama. Woordvoerder Peter Cook van het Pentagon zei dat de aanvallen voortgezet zullen worden, maar een woordvoerder van het Witte Huis benadrukte dat de strijd 'zich zal beperken tot de luchtaanvallen en het uitwisselen van inlichtingen'. Er zal dus 'geen enkele Amerikaanse soldaat deelnemen aan het grondoffensief van de regering'. Sinds mei proberen de Libische regeringstroepen, met steun van de VN, het IS-bastion Sirte onder controle te krijgen. Maar de terreurorganisatie biedt hevig weerwerk, met tegenaanvallen en aanslagen met autobommen.IS lijdt zware verliezen in Syrië en Irak, maar kreeg de afgelopen maanden steeds meer voet aan grond in Libië, tot grote ongerustheid van Europa en de Verenigde Staten. De jihadisten maakten er gebruik van een machtsvacuüm dat is ontstaan na de val van Muammar Khaddafi in oktober 2011.Washington had eerder dit jaar al laten verstaan een nieuwe militaire actie in Libië te overwegen, vier jaar na het omstreden luchtoffensief in het Noord-Afrikaanse land dat de val van Khaddafi bespoedigde.In een interview op Knack.be voorspelde Midden-Oosten-kenner Koert Debeuf eind 2015 al dat de aandacht van IS naar Libië zou verplaatsen en dat het Westen 'geen andere keuze zou hebben dan opnieuw ten oorlog te trekken in Libië'. (KVDA)