VS voeren aanval uit op Hezbollah in Irak en Syrië: 19 doden

Amerikaanse soldaten in Irak (archiefbeeld) © Reuters

Bij een Amerikaanse raid op doelwitten van de pro-Iraanse groepering Hezbollah in Irak en Syrië zijn 15 doden gevallen. De aanval volgt twee dagen nadat een Amerikaan is omgekomen bij een raketaanval.

Het Amerikaanse leger heeft zondag aanvallen uitgevoerd in Irak en Syrië. Die aanvallen waren gericht tegen milities die verantwoordelijk geacht worden voor een aanslag op een militaire basis in de stad Kirkoek in het noorden van Irak. Daarbij kwam één Amerikaanse burger om.

Achteraf, op zondagavond, zijn er vier Katjoesjaraketten afgevuurd op een legerbasis met Amerikaanse soldaten in de buurt van Bagdad. Bij de raketaanval vielen geen slachtoffers, zo meldt een Amerikaanse veiligheidsbron.

De aanvallen van de VS op doelwitten van de pro-Iraanse groepering Hezbollah in Irak en Syrië waren ‘een succes’, zo verklaarde de Amerikaanse minister van Defensie Mark Esper.

Amerikaanse F-15’s en drones voerden luchtaanvallen uit op vijf doelwitten van Hezbollah in het westen van Irak en het oosten van Syrië. Het ging om drie locaties van de groepering in Irak en twee in Syrië. Daarbij vielen minstens negentien doden en tientallen gewonden. Volgens het Pentagon werden verschillende opslagplaatsen voor wapens getroffen.

‘We zullen bijkomende acties nemen als dat nodig is om onszelf te verdedigen en om milities of Iran af te schrikken’ aldus Esper.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content