Zestien Afghaanse politieagenten zijn vrijdag omgekomen bij een Amerikaans bombardement in de zuidelijke provincie Helmand, dat eigenlijk de taliban viseerde. Dat hebben medewerkers van de lokale politie en de provincie zaterdag laten weten.

De luchtaanval werd bevestigd door het hoofdkwartier van de Amerikaanse troepen in Kaboel, en vond vrijdag plaats rond 17 uur lokale tijd.

"Zestien Afghaanse politieagenten werden gedood, onder wie twee commandanten, twee anderen raakten gewond", zei politiewoordvoerder Salam Afghan. "De politieagenten waren klaar met het opruimen van het dorp Pachava in het district van Gereshk (150 km ten westen van Kandahar), en met het verdrijven van de taliban toen de Amerikanen bombardeerden", verduidelijkte hij. "Een half uur eerder waren de taliban nog aanwezig, maar de Afghaanse troepen hadden de controle weer overgenomen toen ze gebombardeerd werden. Het was niet opzettelijk, de politie was per vergissing een doelwit."

De woordvoerder van de gouverneur van Helmand, Omar Zwak, bevestigde het dodenaantal: "De zone waar de politie en de taliban met elkaar in botsing kwamen, werd door de Amerikaanse troepen gebombardeerd", zei hij.

De operatie en de fouten werd vrijdagavond toegegeven door de westerse troepen in Kaboel, in een verklaring waarin erkend werd dat "luchtaanvallen hebben geleid tot de dood van bevriende Afghaanse troepen". De NAVO-missie kondigde aan een onderzoek te zullen openen naar de dodelijke operatie. Enkel Amerikaanse troepen voeren luchtaanvallen uit ter ondersteuning van de Afghaanse troepen, in het kader van de strijd tegen het terrorisme.

Zestien Afghaanse politieagenten zijn vrijdag omgekomen bij een Amerikaans bombardement in de zuidelijke provincie Helmand, dat eigenlijk de taliban viseerde. Dat hebben medewerkers van de lokale politie en de provincie zaterdag laten weten.De luchtaanval werd bevestigd door het hoofdkwartier van de Amerikaanse troepen in Kaboel, en vond vrijdag plaats rond 17 uur lokale tijd. "Zestien Afghaanse politieagenten werden gedood, onder wie twee commandanten, twee anderen raakten gewond", zei politiewoordvoerder Salam Afghan. "De politieagenten waren klaar met het opruimen van het dorp Pachava in het district van Gereshk (150 km ten westen van Kandahar), en met het verdrijven van de taliban toen de Amerikanen bombardeerden", verduidelijkte hij. "Een half uur eerder waren de taliban nog aanwezig, maar de Afghaanse troepen hadden de controle weer overgenomen toen ze gebombardeerd werden. Het was niet opzettelijk, de politie was per vergissing een doelwit." De woordvoerder van de gouverneur van Helmand, Omar Zwak, bevestigde het dodenaantal: "De zone waar de politie en de taliban met elkaar in botsing kwamen, werd door de Amerikaanse troepen gebombardeerd", zei hij. De operatie en de fouten werd vrijdagavond toegegeven door de westerse troepen in Kaboel, in een verklaring waarin erkend werd dat "luchtaanvallen hebben geleid tot de dood van bevriende Afghaanse troepen". De NAVO-missie kondigde aan een onderzoek te zullen openen naar de dodelijke operatie. Enkel Amerikaanse troepen voeren luchtaanvallen uit ter ondersteuning van de Afghaanse troepen, in het kader van de strijd tegen het terrorisme.