VS, VK en Australië sluiten veiligheidspact: Australië legt vloot onderzeeërs aan

Scott Morrison, Joe Biden en Boris Johnson tijdens hun gezamenlijke persconferentie.

De Verenigde Staten, Australië en het Verenigd Koninkrijk hebben een nieuw veiligheidspact gelanceerd. Het wil front vormen tegen China. Australië krijgt een vloot van onderzeeërs met nucleaire aandrijving. China en Frankrijk reageren afwijzend.

Het nieuw veiligheidspact gaat AUKUS heten en is bedoeld om de veiligheid en stabiliteit in het werelddeel Azië-Pacific te garanderen, maakten de leiders van de drie bondgenoten bekend tijdens een gezamenlijke online persconferentie. Het is, volgens de Amerikaanse pers, ook de bedoeling een verhoogde westerse aanwezigheid in de regio te garanderen.

Premier Scott Morrison van Australië sprak over een ‘verbeterd’ samenwerkingsverband. ‘Een partnerschap waarin onze technologie, wetenschappers, bedrijven en strijdkrachten allemaal samenwerken om een veiligere regio te creëren. Daar profiteert iedereen van.’

Onderzeeërs

Australië zal rechtstreeks profiteren van die nauwere samenwerking. ‘De eerste taak van dit partnerschap wordt om Australië te helpen met het verwerven van een vloot onderzeeboten met nucleaire aandrijving’, zei de Britse premier Boris Johnson. Hij sprak over een ‘nieuw hoofdstuk’ in de vriendelijke relatie tussen de landen.

De onderzeeërs zullen in de Australische stad Adelaide gebouwd worden, in nauwe samenwerking met de VS en het VK, vulde Morrison aan. Hij benadrukte dat Australië niet van plan is om kernwapens te ontwikkelen.

Media in Australië en de Verenigde Staten hadden al bericht over het nieuwe samenwerkingsverband. Ingewijden zeiden tegen nieuwssite Politico dat het initiatief wordt gezien als een manier om een gezamenlijk front te vormen tegen China, al zou dat land niet expliciet worden genoemd in de afspraken.

Afwijzing van China en Frankrijk

China reageerde meteen afwijzend op de ‘Koude Oorlog-mentaliteit’ die het veiligheidspact zou tonen.

Ook het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken spreekt van een ‘betreurenswaardige beslissing’. Die verklaring komt nadat de Franse Naval Group al sprak van een ‘grote teleurstelling’ omdat de Australiërs ervoor kiezen om met de Amerikanen en Britten in zee te gaan. Het Franse bedrijf had gehoopt om door diesel en elektriciteit aangedreven onderzeeërs ter waarde van ruim 31 miljard euro aan Australië te leveren. Dat gaat vanwege de nieuwe samenwerking AUKUS niet door, meldde Naval Group donderdag.

‘Dit besluit is in strijd is met de letter en de geest van de samenwerking tussen Frankrijk en Australië’, aldus het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken, dat benadrukt dat de relatie was gebaseerd op ‘politiek vertrouwen’. AUKUS versterkt volgens de Fransen de noodzaak om ‘de kwestie van de Europese strategische autonomie’ luid en duidelijk aan de orde te stellen. ‘Er is geen andere geloofwaardige manier om onze belangen en onze waarden in de wereld te verdedigen.’

Partner Content