VS veroordelen arrestaties in Rusland

Een man wordt gearresteerd tijdens protesten in Moskou. © BELGA

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de arrestatie van honderden betogers in Rusland, onder wie oppositieleider Alexej Navalny, “met klem veroordeeld”.

“Vreedzame betogers, mensenrechtenactivisten en journalisten gevangenhouden, is een belediging van de belangrijkste democratische waarden”, zegt woordvoerder Mark Toner. “We roepen de Russische regering op om alle vreedzame betogers onmiddellijk vrij te laten.”

In verscheidene steden verspreid over Rusland kwamen zondag tienduizenden mensen op straat om te betogen tegen corruptie. Het initiatief voor het protest ging uit van Alexej Navalny. In de hoofdstad Moskou verzamelden volgens de politie meer dan 7.000 mensen en werden 500 mensen, onder wie de oppositieleider, er opgepakt omdat ze geen toestemming hadden om te betogen.

Volgens een ngo gespecialiseerd in monitoring van betogingen werden minstens 933 gearresteerd. Navalny staat bekend als een Kremlincriticus en wil opkomen bij de presidentsverkiezingen in 2018 als uitdager van huidig president Vladimir Poetin, die zich waarschijnlijk herverkiesbaar zal stellen. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt “bezorgd” te zijn over zijn arrestatie.

Lees ook: Protest in Moskou. ‘We staan hier om te laten weten dat we de corruptie zien’

Partner Content