'VS verhuizen 20 nucleaire wapens van Turkije naar Roemenië'

19/08/16 om 20:11 - Bijgewerkt op 22/08/16 om 11:28

De Amerikaanse nucleaire wapens op het Turkse grondgebied worden overgebracht naar Roemenië, meldt het Europese mediaplatform Euractiv. De operatie lijkt te wijzen op een verdere achteruitgang van de relaties tussen Washington en Ankara.

'VS verhuizen 20 nucleaire wapens van Turkije naar Roemenië'

Recep Tayyip Erdogan en Barack Obama in 2013 © Reuters

Update: in een eerdere versie van dit artikel sloop een fout. Het gaat om meer dan 20 kenrwapens, niet om meer dan 20.000. Onze excuses.

De Amerikaanse nucleaire wapens op het Turkse grondgebied worden overgebracht naar Roemenië. Dat heeft het Europese mediaplatform Euractiv bij 'twee los van elkaar staande bronnen' vernomen. De operatie lijkt te wijzen op een verdere achteruitgang van de relaties tussen Washington en Ankara. Roemenië heeft de informatie alvast ontkend.

De Verenigde Staten zouden tijdens de Koude Oorlog een vijftigtal kernwapens gestationeerd hebben in Turkije. Hoewel de berichten daarover nooit officieel bevestigd werden, wordt aangenomen dat de wapens opgeslagen liggen op de luchtmachtbasis van Incirlik, in het zuiden van het land, op zo'n 100 kilomter van de Syrische grens.

Mislukte coup doet vragen rijzen over veiligheid

Maar na de mislukte staatsgreep van vorige maand is grote twijfel ontstaan over de veiligheid van die opslagplaats. Bij de couppoging werd namelijk een tijdlang de stroomvoorziening naar die luchtmachtbasis afgesloten. Ook kregen Amerikaanse toestellen het verbod om er te landen of op te stijgen.

De Turkse autoriteiten hebben bovendien de bevelhebber van de basis van Incirlik opgepakt, omdat hij ervan verdacht wordt hulp te hebben geleverd aan de coupplegers. Naast de veiligheidskwestie bracht de couppoging bovendien ook diplomatieke spanningen tussen de VS en Turkije met zich mee. Zo weigeren de VS voorlopig in te gaan op vraag om de Turkse geestelijke Fethullah Gülen uit te leveren. Volgens Ankara is Gülen het brein achter de mislukte staatsgreep van 15 juli.

Delen

'Het is niet eenvoudig om meer dan 20 kernwapens te verplaatsen'

Volgens Euractiv wil Washington de wapens daarom overbrengen naar Roemenië, dat sinds 2004 lid is van de Navo. De kernwapens zouden worden opgeslagen op de basis van Deveselu, in het zuiden van het land. Op diezelfde basis heeft de Navo overigens ook al een installatie van het Europese antiraketschild geplaatst.

Het overbrengen van de wapens zou 'technisch' en 'politiek' een uitdaging zijn, aldus een van de bronnen: 'Het is niet eenvoudig om meer dan 20 kernwapens te verplaatsen.'

Erdogan en Poetin, weer naar elkaar aan het toegroeien.

Erdogan en Poetin, weer naar elkaar aan het toegroeien. © Belga Image

In een reactie aan het mediaplatform heeft het Roemeense ministerie van Buitenlandse Zaken de informatie alvast ten stelligste ontkend. De minister van Defensie heeft het dan weer over "speculatie". De Navo houdt het op een diplomatieke reactie waarin het belang van de "veiligheid" wordt benadrukt.

Niet eerste spanning rond Roemenië

Eerder dit jaar waren er ook al spanningen door militaire bewegingen in Roemenië. In mei plaatsten en activeerden de Amerikanen en de NAVO er een antiraketschild ter waarde van 800 miljoen dollar - betaald door de VS. Het wapensysteem werd geïnstalleerd op de Zuid-Roemeense luchtmachtbasis Deveselu.

De Russische president Vladimir Poetin reageerde dat Rusland daarop gedwongen was te zoeken naar manieren om de dreiging richting haar grondgebied te neutraliseren, zo meldde Reuters. De Amerikaanse vieminister van Defensie Robert Work zei dat het schild de NAVO-leden moest beschermen tegen middel- en langeafstandsraketten vanuit het Midden-Oosten. Lees: Iran. Bij de activering benadrukte ook de secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg: 'Een verdedigingssysteem is voor verdediging. Rusland heeft niets te vrezen.'

Kleine Brogel

De VS hebben bij verschillende Europese Navo-partners kernwapens gestationeerd, maar berichten daarover werden nooit officieel bevestigd. Zo blijft ook de mogelijke aanwezigheid van kernwapens in het Belgische Kleine Brogel in nevelen gehuld. (belga/SD)

Onze partners