VS: Verbod op homohuwelijk sneuvelt ook in Virginia

Twee mannen kussen de bruidegom bij hun huwelijk in Chicago (VS). © REUTERS

Het homohuwelijk rukt verder op in de VS: een hof van beroep in de staat Virginia heeft een verbod op trouwen met hetzelfde geslacht in strijd met de grondwet verklaard.

De beslissing geldt als een nieuwe overwinning voor de verdedigers van de homorechten in de VS en is de eerste gelijkaardige beslissing in een zuidelijke staat.

“De keuze van de partner waarmee men trouwt, is een zeer persoonlijke beslissing”, stelde het hof. “Koppels van hetzelfde geslacht dit recht ontnemen, verhindert hen ten volle deel te nemen aan de maatschappij. Dat is precies het type segregatie dat in strijd is met het 14e amendement van de grondwet.” Dat amendement gaat over gelijke rechten en disciminatie.

Hitorisch arrest

De gouverneur van Virginia, de Democraat Terry McAuliffe, reageerde “verheugd” op de uitspraak, wat de hoop voedt dat de autoriteiten in Virginia weldra opnieuw huwelijken tussen partners van hetzelfde geslacht kunnen voltrekken.

Virginia voerde in 2006 het verbod op het homohuwelijk in nadat in een referendum 57 procent zich akkoord verklaarde dat het huwelijk voor man en vrouw voorbehouden is.

Elke Amerikaanse staat bepaalt zelf de wetten op het huwelijk. Maar in een historisch arrest stelde het Amerikaanse hooggerechtshof in juni vorig jaar dat een federale wet die staten toeliet om een homohuwelijk uit een andere staat niet te erkennen, niet grondwettelijk was. Hierdoor verkregen homoseksuele koppels dezelfde sociale bescherming als hetereoseksuele koppels.

Naar het Hooggerechtshof

Recentelijk verwierpen federale beroepsrechters al het verbod in Utah en Oklahoma, aldus de Amerikaanse zender CNN. Ook lagere rechters verwierpen in een tiental staten, waaronder Virginia, het bij referendum ingevoerde verbod. De kwestie lijkt opnieuw af te steven naar het hooggerechtshof.

het homohuwelijk is gelegaliseerd in 19 van de 50 staten en in de hoofdstad Washington. Vooral in de zuidelijke staten is het huwelijk tussen partners van hetzelfde geslacht verboden. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content