Het verbod op semiautomatische aanvalswapens zoals de AR-15, het geweer waar dolle schutters veelvuldig gebruik van maken in de VS, wordt niet opgenomen in de strengere wapenwetgeving waar de Amerikaanse Senaat aan werkt.

Slachtpartij

De Amerikaanse wapenwetgeving wordt herbekeken na een reeks dodelijke schietpartijen vorig jaar, met als triest hoogtepunt de slachtpartij in een school in Newtown, in de staat Connecticut, waarbij 26 mensen werden neergekogeld. Een van de voornaamste voorstellen van president Barack Obama was een verbod op aanvalswapens.

Daar blijkt onvoldoende steun voor te bestaan. "Dit voorstel heeft in de meest optimistische schatting minder dan veertig stemmen, dat zijn er geen zestig", zei Harry Reid, de Democratische Senaatsvoorzitter.

Filibuster

In de VS-Senaat zijn er zestig stemmen nodig om alle procedurele blokkeringsmanoeuvres (de zogenaamde filibuster) te overwinnen. De Democraten hebben 55 van de 100 zetels in de Senaat. Reid is niet van plan een wapenwetgeving ter stemming voor te leggen dat bij voorbaat zal worden weggestemd en dus zal het voorstel tot wapenverbod worden losgemaakt van de overige voorstellen.

Het verbod zal apart ter stemming worden voorgelegd, als een amendement, maar de kans is klein dat het op die manier wel goedgekeurd zou raken.

Wapenhandel

In de tekst stond een verbod op de productie, de invoer en de verkoop van semiautomatische wapens, waarmee zeer snel veel kogels kunnen worden afgevuurd. Momenteel zijn dergelijke wapens verboden in zeven staten en in de federale hoofdstad Washington.

Andere voorstellen voor een strengere wapenwet lijken meer kans te maken. Zo zou de achtergrond van kopers beter gecontroleerd worden, zijn er nieuwe plannen om wapenhandel aan te pakken, en zouden er maatregelen komen om de veiligheid in scholen nog te verbeteren.

Huis van Afgevaardigden

De Senaat zal in de komende weken over die overige voorstellen stemmen. Nadien moet het Huis van Afgevaardigden, dat door de Republikeinen wordt gecontroleerd, er zich nog over buigen. Daar is zelfs de kans dat de overige maatregelen goedgekeurd worden klein.(Belga/TV)

Het verbod op semiautomatische aanvalswapens zoals de AR-15, het geweer waar dolle schutters veelvuldig gebruik van maken in de VS, wordt niet opgenomen in de strengere wapenwetgeving waar de Amerikaanse Senaat aan werkt.Slachtpartij De Amerikaanse wapenwetgeving wordt herbekeken na een reeks dodelijke schietpartijen vorig jaar, met als triest hoogtepunt de slachtpartij in een school in Newtown, in de staat Connecticut, waarbij 26 mensen werden neergekogeld. Een van de voornaamste voorstellen van president Barack Obama was een verbod op aanvalswapens. Daar blijkt onvoldoende steun voor te bestaan. "Dit voorstel heeft in de meest optimistische schatting minder dan veertig stemmen, dat zijn er geen zestig", zei Harry Reid, de Democratische Senaatsvoorzitter.Filibuster In de VS-Senaat zijn er zestig stemmen nodig om alle procedurele blokkeringsmanoeuvres (de zogenaamde filibuster) te overwinnen. De Democraten hebben 55 van de 100 zetels in de Senaat. Reid is niet van plan een wapenwetgeving ter stemming voor te leggen dat bij voorbaat zal worden weggestemd en dus zal het voorstel tot wapenverbod worden losgemaakt van de overige voorstellen. Het verbod zal apart ter stemming worden voorgelegd, als een amendement, maar de kans is klein dat het op die manier wel goedgekeurd zou raken.Wapenhandel In de tekst stond een verbod op de productie, de invoer en de verkoop van semiautomatische wapens, waarmee zeer snel veel kogels kunnen worden afgevuurd. Momenteel zijn dergelijke wapens verboden in zeven staten en in de federale hoofdstad Washington. Andere voorstellen voor een strengere wapenwet lijken meer kans te maken. Zo zou de achtergrond van kopers beter gecontroleerd worden, zijn er nieuwe plannen om wapenhandel aan te pakken, en zouden er maatregelen komen om de veiligheid in scholen nog te verbeteren.Huis van Afgevaardigden De Senaat zal in de komende weken over die overige voorstellen stemmen. Nadien moet het Huis van Afgevaardigden, dat door de Republikeinen wordt gecontroleerd, er zich nog over buigen. Daar is zelfs de kans dat de overige maatregelen goedgekeurd worden klein.(Belga/TV)